Cum sa plantezi busuioc in ghiveci

Cum sa plantezi busuioc in ghiveci

Busuiocul este una dintre cele mai utilizate plante aromatice din lume. E preferat de catre orice bucatar in varianta proaspata! Explicatia e simpla: busuiocul verde e mult mai aromat decat cel uscat. Partea si mai buna este ca poti planta cu usurinta busuioc atat in mediu inchis, la ghiveci, cat si in gradina.

Busuiocul se dezvolta cel mai bine pe timpul verii(afara) si la temperaturi ridicate in casa(in orice perioada). Nu e perena. Intr-un an, o singura planta produce circa 241,2 grame de frunze(partea comestibila). Desi prefera caldura, busuiocul nu are nevoie de o ingrijire speciala.

Cum sa plantezi busuioc in ghiveci. Semanarea:

1. Planteaza semintele de busuioc la sfarsitul iernii / la inceputul primaverii. Semintele de busuioc prefera solul cald si vremea calda. Indiferent , daca doresti sa cresti busuioc afara sau in casa, e de preferat sa pui semintele in mediu inchis, in ghiveci, la temperatura controlata(minimum 16 grade Celsius). In cazul in care vei muta busuiocul in gradina, planteaza semintele cu 6-8 saptamani inainte, fie la sfarsitul iernii, fie la inceputul primaverii. Chiar daca poate fi cultivat in orice moment al anului, busuiocul tinde sa devina slab si bolnavicios in timpul lunilor de iarna. Semintele sunt disponibile online si la majoritatea centrelor de gradinarit, impreuna cu ghivece si pamant. Pachetele cu seminte de busuioc contin 100 sau mai multe seminte care pot fi folosite circa 5 ani.

2. Alege un ghiveci inalt de macar 7,6 cm cu gauri de drenaj in partea inferioara. Nu trebuie sa ai un ghiveci prea mare pentru a semana seminte de busuioc. Nici tipul de ghiveci nu prea conteaza, asa ca alege ce-ti place. Important este, insa, ca vasul sa aiba un bun drenaj, pentru ca solul sa nu raman prea ud. Iti recomanda sa pui ghiveciul intr-o farfurie, astfel incat sa limitezi mizeria atunci cand vei uda planta. Poti creste mai multe plante de busuioc impreuna, desi este mai bine sa le separi. Ca alternativa, poti folosi si tavi din plastic pentru a planta semintele.

3. Alege un amestec de ghiveci bine drenat pentru seminte. Achizitioneaza pamant de ghiveci de calitate. Asigura-te ca nu cumperi sol pentru exterior. Acesta nu favorizeaza cresterea busuiocului. Amestecurile fara sol sunt, de asemenea, variante optime. E preferabil sa cumperi un amestec sterilizat, pentru a-ti proteja semintele de bacterii si alte elemente contaminante. Nivelul pH-ului solului ar trebui sa fie de 6,5 pana la 7. Majoritatea solurilor cumparate din magazin sunt neutre 7. Pentru a crea un amestec potrivit acasa, ai nevoie de cantitati egale de lut sterilizat, nisip de turba si un supliment precum perlit, vermiculit sau nisip grosier. Poti, de asemenea, sa-ti propriul amestec de ghiveci fara sol, astfel incat transplantarea sa fie mai usoara. De exemplu, incearca sa combini 2 parti de muschi de turba cu 2 parti de perlit/vermiculit.

4. Umple vasul trei sferturi cu pamant umed. Toarna pamant in ghiveci, apoi foloseste o stropitoare pentru a-l uda uniform. Atentie la iesirea apei prin orificiile de drenaj! Pentru a te asigura ca solul are consistenta ideala, amesteca-l cu o mistrie.

5. Raspandeste semintele pe sol la cel putin 2,5 cm una de alta. Semintele de busuioc nu au nevoie de mult spatiu pentru a incolti, asa ca poti raspandi mai multe seminte in acelasi ghiveci. Imprastie semintele cu mana. Nu le infige in sol! Daca intentionezi sa le tii impreuna, cand vor incepe sa se zevolte, atunci plaseaza semintele la distanta de 20-30 cm! Nu pune seminte mai multe, decat daca stii ca le vei transplanta.

6. Presara un strat subtire de pamant pete seminte. Stratul care acopera semintele de busuioc ar trebui sa aiba maximum 0.64 cm! Imprastie solul cu atentie. Nu tasa pamantul, deoarece poti deteriora semintele! Daca vrei sa dai un impuls de crestere busuiocului, foloseste un compost organic in locul pamantului. Poti folosi un amestec de compost pe baza de argila sau chiar un strat de vermiculit.

7. Umezeste stratul superior. Umple un pulverizator cu apa la temperatura camerei. Pulverizeaza solul din ghiveci in mod uniform. Cand are consistenta potrivita, pamantul va capata o culoare inchisa. Atata timp cat solul este bine intretinut, semintele vor incepe sa incolteasca in 8-14 zile. Nu uda pamantul prea tare. Prea multa apa va putrezi semintele!

8. Aseaza ghiveciul cu busuioc intr-un loc care primeste 6 ore de lumina solara pe zi. Busuiocul se dezvolta adecvat in lumina soarelui si in sol cald. Un pervaz pe est ar fi ideal pentru busuioc. Ai grija sa nu asezi ghiveciul in bataia aerului conditionat sau a altor surse de aer rece. Poti pastra busuiocul in acelasi loc si dupa ce se dezvolta. Daca doresti sa-l transplantezi afara. Selecteaza un loc cu cel putin 6 ore de lumina solara pe zi!

Cum sa plantezi busuioc in ghiveci. Plantarea rasadurilor:

1. Alege ghivece de 20 cm adancime pentru plantarea rasadurilor. De asemenea, capacitatea ghiveciului ar trebui sa fie de circa 34 L. Daca vrei ca fiecare planta de busuioc sa produca la maximum, ar fi bine sa le pui invididual. Radacinile lor vor avea mult mai mult spatiu si astfel planta se va dezvolta armonios. O alta optiune ar fi sa folosesti un ghiveci cu o adancime de 30 cm si sa pui 3 rasaduri de busuioc la 15 cm unul de celalalt. Plantele mici de busuioc pot supravietui un timp in ghivece de 7,6 cm, dar fii pregatit/a sa le transplantezi in vase mai mari cand cresc.

2. Transfera rasadurile in propriile lor ghivece, dupa incoltirea a doua frunze. Frunzele de seminte apar mai intai, urmate de frunzele comestibile. Odata ce planta are 2 pana la 5 dintre aceste frunze veritabile, pregateste-te sa o transplantezi intr-un ghiveci mai mare. Frunzele de seminte vor cadea pe masura ce busuiocul continua sa creasca.

3. Fixeaza fiecare planta la 8,85 cm adancime. Fa o gropita in centrul ghiveciului. Aceasta trebui sa fie suficient de lata, astfel incat sa poti fixa planta. Lastarii de busuioc sunt replantati cat sunt inca mici, asa ca nu va trebui sa faci prea multe sapaturi. Daca planta e mai mare, transplantarea se face in acelasi mod. Asigura-te ca gaura este suficient de larga si de adanca pentru a tine radacina plantei. Daca ai rasaduri in ghiveci si vrei sa le muti intr-un vas mai mare, foloseste o mistrie pentru a slabi pamantul din jurul radacinii(ai grija sa nu tai radacina). Acum prinde-o usor busuiocul de tulpina si trage-l incet din sol. Introdu rasadul in ghiveciul mai mare. Ingroapa busuiocul pana la frunzele inferioare. Pune mai intai radacina de busuioc in gaura. Verifica daca frunzele inferioare sunt chiar deasupra marginii solului. Impinge o parte din pamant spre tulpina cu degetele sau cu mistria. Radacinile trebuie sa fie acoperite si tulpina expusa, astfel incat busuiocul sa creasca puternic si sanatos.

4. Transplanteaza busuiocul in gradina. Temperatura exterioara ar trebui sa fie de 16 grade pentru ca busuiocul sa se dezvolte bine in solul din gradina. Poti , ca alternativa, scooate busuiocul afara, dar sa-l mentii in ghivece.  In cazul in care il muti in pamant, ai grija sa pregatesti busuiocul si pentru o eventuala scadere brusca a temperaturii, acoperindu-l cu mulci. Cea mai sigura metoda este, insa, pastrarea sa in ghiveci si mutarea in casa in caz de temperatura scazuta.

Citeste si: Cum sa plantezi spanac in ghiveci

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai avut busuioc din belsug in gradina? L-ai consevrat dupa pofta inimii, dar tot ti-a mai ramas?...
Probabil ai aflat ca apa consumata pe stomacul gol, imediat dupa trezire, face minuni in organismul tau....
Omleta la cuptor cu rosii, busuioc si cascaval este o reteta ideala pentru un mic dejun sanatos...