Cum sa tai murul

Cum sa tai murul

Murul este o specie de arbusti din familia rozaceelor foarte cunoscut pentru fructele sale cu efecte medicinale. Murele se pot consuma in stare naturala, sub forma de gemuri sau de siropuri. Pentru a putea creste un mur viguros si productiv in propria gospodarie, trebuie sa-l ingrijesti corespunzator. Taierile sunt esentiale in cazul acestui arbust!

Ce trebuie sa stii despre mur:

- in general, gasesti in magazinele de profil puiet la container(butasi de radacina);

- sistemul de ramuri are o durata de viata de 2 ani. Ramurile se usuca si mor, dupa fructificare;

- mugurii adventivi de pe radacina fac posibila refacerea tufei in fiecare an. Mladitele formate din acestia ating o lungime de 4-5 metri. Cele de ordinul doi ajung la 2-3 metri;

- cele mai multe fructe apar pe ramurile de ordinul 2. Varful ramurii inradacineaza foarte repede in contact cu solul.

Cum sa tai murul:

- planteaza butasii, apoi scurteaza punctul cu 2-3 muguri formati pe colet;

- daca murul se dezvolta cum trebuie, primavara urmatoare se vor forma din radacina mladite noi. Pastreaza maximum doua;

- scurteaza mladitele care cresc cu greutate;

- in anul 3 de la momentul plantarii, lasa trei mladite pentru fructificare;

- scurteaza aceste mladite la 1,5-2 metri;

- indeparteaza lastarii timpurii care cresc pe viitorii lastari de fructificare;

- in anul 4 de la momentul plantarii, vei face taieri de intretinere si de fructificare;

- scurteaza cresterile de ordinul doi la 50-60 centimetri;

- elimina cresterile de ordinul 2 ce nu au dimensiunea potrivita(50-60 centimetri). Daca le lasi, fructele lor vor atinge nivelul solului si vor expuse atacului agentilor patogeni;

- elimina lastarii atinsi de inghet, de la colet;

- la final de primavara(luna mai), alege 4-5 lujeri fructiferi bine dezvoltati (din acestia se formeaza viitoarele ramuri de rod). Elimina restul lujerilor!

- taie reductiv varfurile nuielelor care au ajuns la 3 metri. Astfel se vor dezvolta mai multe mladite laterale;

- scapa de partile imbatranite, dupa recoltare. Arde-le pentru a nu dezvolta un focar de infectie!

Citeste si: Cum sa tai zmeurul pe timp de toamna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Fructele mici se gasesc din plin pe tarabe, in aceasta perioada. Facem referire la mure, zmeura, afine...
Budinca de gris cu mure reprezinta e un desert excelent, foarte usor de preparat. Poti inlocui murele...
Acest desert dulce se prepara din fructe si zahar, astfel ca pentru fiecare kilogram de mure se...