Ce trebuie sa stii despre mur:
- in general, gasesti in magazinele de profil puiet la container(butasi de radacina);
- sistemul de ramuri are o durata de viata de 2 ani. Ramurile se usuca si mor, dupa fructificare;
- mugurii adventivi de pe radacina fac posibila refacerea tufei in fiecare an. Mladitele formate din acestia ating o lungime de 4-5 metri. Cele de ordinul doi ajung la 2-3 metri;
- cele mai multe fructe apar pe ramurile de ordinul 2. Varful ramurii inradacineaza foarte repede in contact cu solul.
Cum sa tai murul:
- planteaza butasii, apoi scurteaza punctul cu 2-3 muguri formati pe colet;
- daca murul se dezvolta cum trebuie, primavara urmatoare se vor forma din radacina mladite noi. Pastreaza maximum doua;
- scurteaza mladitele care cresc cu greutate;
- in anul 3 de la momentul plantarii, lasa trei mladite pentru fructificare;
- scurteaza aceste mladite la 1,5-2 metri;
- indeparteaza lastarii timpurii care cresc pe viitorii lastari de fructificare;
- in anul 4 de la momentul plantarii, vei face taieri de intretinere si de fructificare;
- scurteaza cresterile de ordinul doi la 50-60 centimetri;
- elimina cresterile de ordinul 2 ce nu au dimensiunea potrivita(50-60 centimetri). Daca le lasi, fructele lor vor atinge nivelul solului si vor expuse atacului agentilor patogeni;
- elimina lastarii atinsi de inghet, de la colet;
- la final de primavara(luna mai), alege 4-5 lujeri fructiferi bine dezvoltati (din acestia se formeaza viitoarele ramuri de rod). Elimina restul lujerilor!
- taie reductiv varfurile nuielelor care au ajuns la 3 metri. Astfel se vor dezvolta mai multe mladite laterale;
- scapa de partile imbatranite, dupa recoltare. Arde-le pentru a nu dezvolta un focar de infectie!
Citeste si: Cum sa tai zmeurul pe timp de toamna