Cum sa uzi in mod corect plantele de interior

Cum sa uzi in mod corect plantele de interior

Iti iubesti plantele de interior, cu siguranta! Dar te pricepi, oare, sa le ingrijesti in mod adecvat? Una dintre cele mai comune greseli in ingrijirea plantelor este udarea excesiva, un fenomen care le poate ucide, mai ales pe termen lung! De aceea te invatam, in cele ce urmeaza, cum sa uzi floarea preferata in mod corect!

Uda plantele in mod corespunzator:

1. Verifica solul din ghiveci cu ajutorul unui deget. Introdu degetul in sol cam 2,5 centimetri. Daca, in acea zona, simti ca pamantul este inca umed, nu trebuie sa mai uzi planta! Incearca, din nou, a doua zi. Vei mai uda floarea preferata doar cand solul se va usca.

2. Foloseste un umidometru(tester de sol). Alternativa la incercarea cu degetul este reprezentata de umidometru. Acest aparat masoara umiditatea din sol. Trebuie sa il introduci in pamantul din ghiveci, conform instructiunilor de pe ambalaj. In momentul in care pamantul ramane fara apa, umidometrul va afisa mesajul uscat! Abia atunci e cazul sa uzi planta respectiva! Umidometrele se gasesc in magazinele pentru gradinarit. Un asemenea aparat costa in jur de 35 lei(cel mai ieftin).

3. Uda planta pana cand excesul dispare. Odata ce ai descoperit ca solul este uscat, e timpul sa adaugi apa. Toarna lichidul pe intreaga suprafata a solului. Continua pana vezi ca apa in exces incepe sa se scurga prin orificiile de pe fundul vasului. Daca ghiveciul nu are gauri de drenaj, satureaza solul cu apa, apoi aseaza planta intr-o chiuveta/ cada si las-o aplecata pentru jumatate de ora, astfel incat apa in exces sa dispara.

4. Verifica solul, din nou, la o zi sau doua distanta. Nu uda planta, daca solul din ghiveci se simte inca umed! Verifica pamantul la maximum doua zile! Nu te ingrijoara cu privire la timpii dintre udari. Conditiile si specia fac diferenta. Spre exemplu, planta va avea nevoie de maximum doua udari pe luna in vreme de iarna si de cateva udari saptamanale in timpul unei veri toride.

5. Incearca un irigator automat. Daca nu ai prea mult timp la dispozitie si esti constient ca nu te poti ocupa cum trebuie de planta favorita, cumpara un irigator automat. Acesta se va declansa si va uda planta cand e necesar. Tot ce trebuie sa faci este sa ii umpli rezervorul. Un asemenea dispozitiv costa in jur de 40 lei(varianta cea mai ieftina).

6. Citeste despre cele mai bune practici de cultivare pentru planta favorita. Fiecare planta are propriile nevoi de udare. Informeaza-te cu privire la acest aspect. Gasesti informatii din belsug pe internet. Asta daca nu cumva preferi varianta clasica: biblioteca.

Invata sa transplantezi

1. Transplanteaza planta intr-un recipient cu orificii de scurgere. Un ghiveci fara gauri de scurgere poate duce la inecarea plantei, chiar daca o uzi in mod corect. Din pacate, un astfel de ghiveci permite acumularea apei in jurul radacinii, care poate putrezi.

2. Foloseste un ghiveci din teracota/lut. Aceste materiale elibereaza mai bine apa, astfel incat umiditatea excesiva nu va mai fi o problema pentru planta favorita, care va respira in voie!

3. Alege un ghiveci cu o latime de 2,5 pana la 7,6 cm mai lat decat radacina plantei. Unii cred ca un ghiveci mai mare este o solutie pentru orice planta, deoarece aceasta are loc sa se desfasoare. Este un mit! Mai mult, un vas cu circumferinta prea mare va permite pastrarea apei in jurul radacinilor! Muta planta intr-un alt ghiveci, daca cel actual are dimensiunea nepotrivita! Cand planta nu mai are loc in respectivul ghiveci, treci la urmatoarea dimnesiune! Ar trebui sa faci asta la un an , maximum doi.

4. Foloseste un sol cu un drenaj mai bun. Daca solul pe care il folosesti pastraza prea multa apa, reorienteaza-te! Alege un sol cu mai mult pietris, turba si compost, in detrimentul unuia fin.

Invata sa recunosti efectele udarii excesive

1. Cauta frunze galbene sau spongioase. Apa in exces poate duce la ingalbenirea frunzelor. De asemenea, s-ar putea sa observi pete maronii pe frunze. In aceste situatii, verifica solul si daca e umed nu uda planta!

2. Verifica daca frunzele pica. S-ar putea sa crezi ca planta se ofileste, din cauza lipsei de apa, atunci cand frunzele cad. Totusi, ar putea fi vorba de apa in exces! Cauta frunze moarte care se aduna la baza plantei, precum si frunze cazute cu forma modificata. Daca se intampla asta, e o problema de udare la mijloc! Verifica solul din ghiveci!

3. Cauta mucegai pe planta sau pe sol. Daca exista pete albe sau negre pe suprafata solului, de-a lungul tulpinii si pe frunze, planta are mucegai! Acesta este un semn sigur ca uzi prea mult planta! Actioneaza cat inca poti salva floarea! Scoate-o din ghiveci si sterge-o de mucegai! Taiae frunzele si radacinile care sufera. Spala vasul si pune planta in sol proaspat.

4. Adulmeca planta pentru a simti daca miroase sau nu a putred. Un astfel de miros are legatura cu umiditatea excesiva. Taie frunzele si radacinile putrede. Daca actionezi repede, planta preferata poate fi recuperata.

5. Atentie la tantarii fungus! Acesti tantari seamana cu musculitele, insa sunt mult mai nocivi. Nu adultii, ci larvele, care se hranesc cu radacinile plantei! Le place apa din belsug. Asadar, daca vrei sa scapi de acesti tantari, inceteaza sa mai uzi planta o perioada!

6. Examineaza radacinile. Radacinile sanatoase ale plantelor sunt, de obicei , rigide. Daca sunt moi si inchise la culoare, probabil au fost afectate de putregai. Scoate planta din ghiveci , da putin pamant la o parte si verifica radacinile!

Citeste si: Cum sa scapi de insectele care dauneaza plantelor de interior. O metoda mai simpla nu exista

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Plantele de interior sau de apartament, asa cum le mai cunoastem, au nevoie de ingrijire, chiar daca...
Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest...
Plantele de interior au nevoie de o ingrijire adecvata, chiar daca sunt ferite de intemperii. Indepartarea frunzelor...