Cum sa conservi mararul. Ai nevoie de:
- crengute de marar tanar(cantitatea ti-o alegi);
- sare si apa, 2 linguri sau chiar putin mai mult.
Cum sa conservi mararul. Pasi:
- alege mararul. Da la o parte crengile prea groase si radacinile, pastrand frunzele proaspete. Nu arunca tulpinile gorase de marar. Le vei folosi la muraturi in toamna;
- spala mararul in cateva ape;
- elimina orice insecta din marar, trecandu-l printr-o solutie de saramura. Dizolva 2 linguri de sare intr-un litru de apa si toarna solutia peste marar. Lasa-l sa stea in saramura cam jumatate de ora;
- spala iar mararul foate bine;
- usuca mararul. Poti folosi un deshidrator sau il poti usca pe un prosop curat;
- mararul e gata pentru conservare. Daca vrei sa-l usuci, lasa-l intreg si pune-l pe un ziar la umbra. Intoarce mararul din cand in cand. In cateva zile va fi gata. Marunteste mararul si pune-l intr-un recipient cu capac;
- pentru concegelarea mararului, dupa ce te-ai asigurat ca nu mai e ud, muta-l intreg sau maruntit in pungi cu fermoare sau pungi normale, apoi introdu-l in congelator sau in lada frigorifica, nu inainte de a-l eticheta. De asemenea, poti congela mararul in forme pentru gheata, adaugand in fiecare compartiment cateva picaturi de apa. Vei obtine cubulete de marar, pe care le poti strange intr-o punga.
Citeste si: 3 efecte benefice ale mararului de care nu stiai