De ce e importanta fotosinteza

De ce e importanta fotosinteza

Fotosinteza reprezinta procesul fiziologic prin care plantele verzi sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofila, eliberand oxigen. Altfel spus, continuitatea vietii pe Terra este posibila si datorita fotosintezei!

Cum functioneaza fotosinteza. Cand energia luminoasa este convertita in energie chimica, aceasta este stocata in molecule de carbohidrati(zaharurile), ce sunt sintetizati din dioxid de carbon si apa. Transformarea energiei luminoase in energie chimica se face diferit de la o specie la alta, chiar daca procesul incepe la fel.

Proteinele sunt tinute in interiorul cloroplastelor, iar bacteriile sunt incorporate in membrana plasmatica. O parte din energie este folosita pentru a indeparta electroni din substante, ca apa. Astfel se produce oxigen sub forma de gaz. Hidrogenul  ce este eliberat odata cu ruperea apei este folosit pentru crearea a alti doi compusi care servesc la stocarea de scurta durata a energiei. Transferul sau poate realiza ulterior alte reactii.

Procesul de fotosinteza se schimba in functie de evolutia vietii pe Terra. Fara fotosinteza, in schimb, viata complexa de pe planeta noastra nu ar fi posibila.

Apa in fotosinteza. Viata nu ar fi posibila, evident, fara apa! Toate procesele metabolice depind de cantitatea de apa din tesuturi. Spre exemplu, un deficit de apa in tesuturile asimilatoare poate influenta in mod direct procesul fotosintezei, atat in intuneric, cat si in lumina, provocand inhibarea acestuia.

Lumina in fotosinteza are un rol esential in fotosinteza. Aceasta se desfasoara in doua faze:

- faza de lumina - se finalizeaza cu formarea de oxigen prin procesul de fotoliza a apei;

- faza de intuneric - finalizata cu formarea de substante organice.

Poluarea aerului diminueza procesul de crestere a plantelor, din cauza distrugerii tesuturilor, odata cu reducerea fotosintezei. Principalii poluanti intalniti sunt dioxidul de sulf, oxizii de azot, ozonul, derivatii fluorului si alte substante produse de mai multe industrii precum: monoxidul de carbon sau acidul clorhidric.

Energia in fotosinteza. In timpul fotosintezei, plantele inmagazineaza energia luminii solare sub forma de energie chimica. Acestea nu creeaza energie, dar o transforma pe cea pe care o primesc de la soare.

Concluzie. Asadar, procesul de fotosinteza reprezinta unul dintre cele mai importante fenomene din lumea vietuitoarelor.

Citeste si: Cum sa cresti ierburi aromatice in interior cu lumina artificiala?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Semintele de flori si de alte plante se gasesc, de obicei, in pepiniere si in magazinele de...
Iubesti florile? iti place sa ai gradina plina de culoare si miresme pe tot parcursului anului? Atunci...
Florile tale sunt frumoase, dar firave, in general. Asa ca trebuie sa le oferi atentie tot timpul,...