Cum sa plantezi un gutui

Cum sa plantezi un gutui

Gutuiul(Cydonia oblonga )este un pom fructifer special, deoarece aroma minunata a fructului sau nu seamana cu nimic. De asemenea, duritatea si galbenul aprins al fructului ii dau specificitate. Fructul copt al acestui pom se poate manca in stare naturala,  dar multi romani il prefera sub forma de dulceata sau de compot.

Daca stai intr-o zona rurala, ar fi indicat sa plantezi si cativa gutui. Iti spunem tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Cum sa plantezi un gutui. Clima:

- gutuiul se dezvolta armonios la caldura si este sensibil la ger. Asadar, verile insorite si iernile blande(asa cum a fost si ultima) ii priesc. Asta nu inseamna ca nu va oferi o recolta bogata si in anii in care iernile sunt mai aprige. Atat timp cat temperatura nu scade sub 25 grade Celsius, gutuiul nu are probleme!

Cum sa plantezi un gutui. Terenul propice:

- ale un teren fertil, daca se poate cu o textura usor argiloasa;

- alege o zona ferita de vant, dar nu foarte umbrita. Un gard de lemn de inaltime medie este un exemplu foarte bun;

- evitate solurile calcaroase (cu un continut mai mare de 8% calcar) deoarece sunt foarte uscate si nu dispun de suficiente substante nutritive.

- daca plantezi gutuiul intr-o zona foarte umeda , nu e nicio problema. Din contra, gutuiul iubeste apa, chiar daca rezista si intr-o zona mai secetoasa.

Cand sa plantezi un gutui. In ocotombrie , dupa ce a cazut bruma sau la incept de primavara, pana cand incep ploile abundente.

Cum sa plantezi un gutui. Pasi:

- planteaza gutuii la circa 4 metri intre randuri si 3 metri intre pomii plantati pe un rand. Densitatea ar trebui sa fie de cam 1200 pomi/ha.

- fasoneaza radacinile, eliminand partile vatamate. Astfel, vor creste altele sanatoase;

- fa mocirlirea radacinilor, chiar inainte de plantare. Aceasta operatiune presupune introducerea radacinii intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Stratul de mocirla asigura o umiditate mai mare in jurul sistemului radicular. Daca puietul a fost transportat pe distante mari, rehidrateaza radacinile inainte de mocirlire, introducandu-le in apa pentru aproximativ 2 ore;

- dupa plantare, uda din belsug terenul.

Citeste si: Cum sa plantezi un mar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai gutui in frumoasa ta gradina? Daca da, afla ca trebuie sa ii tratezi impotriva potentialelor boli,...
Gutuile sunt fructe reprezentative pentru toamna. Romanii si nu numai le prefera atat in stare naturala cat...
Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...