Cum sa faci gutuiata(lichior de gutui)

Cum sa faci gutuiata(lichior de gutui)

Gutuile sunt fructe reprezentative pentru toamna. Romanii si nu numai le prefera atat in stare naturala cat si conservate(compot, dulceata). Stiati, insa, ca din gutui poti sa prepari si o minunata bautura alcoolica? Daca nu, va spunem noi. Bautura se numeste gutuiata(lichior de gutui) si se prepara de pe vremea bunicilor, care o considerau o delicatesa.

Ingrediente:

- un kilogram de gutui coapte bine;

- un litru de alcool dublu rafinat – 80/96 grade;

- un kilogram de zahar;

- tuica de casa( dupa gust);

- scortisoana/vanilie/anason(optional).

Mod de preparare:

- spala gutuile;

- curata gutuile de cotoare si de seminte;

- taie gutuile felii si pune-le intr-o damigeana(borcan mai mare);

- adauga zaharul si amesteca bine;

- pune vasul in beci(camara), la intuneric si lasa-l 3 zile;

- agita damigeana(borcanul) de cateva ori pe zi;

- in momentul in care zaharul se topeste complet si se aduna la fund un sirop gros, foarte dulce, adauga alcoolul dublu rafinat;

- lasa amestecul la macerat minimum 10 zile;

- daca doresti poti adauga scortisoara/vanilie/anason, dupa gust. Nu exagera, deoarece aroma gutuilor trebuie sa primeze.

- gutuiata va iesi foarte dulce dar si foarte tare, asa ca e recomandabil sa o combini cu niste tuica de pruna de casa cand o consumi.

Spor la treaba si hai noroc!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...
Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...
Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare