Cum sa actionezi daca te prinde o AVALANSA

Cum sa actionezi daca te prinde o AVALANSA

Daca esti amator al sporturilor de iarna sau iti place, pur si simplu, sa explorezi muntele, sa escaladezi, trebuie sa stii la ce riscuri te expui. Pe langa accidentari, exista, in anumite momente, riscul de avalansa.

In mod normal, partiile amenajate sunt protejate de astfel de furii ale naturii. Complicatiile apar atunci cand faci sporturi extreme in locuri neamenajate sau cand escaladezi muntele , netinand cont de sfaturile specialistilor. Daca, din nefericire, te-a prins o avalansa, trebuie sa incerci sa supravietuiesti. Iata cateva sfaturi:

1. Nu incerca sa fugi de avalansa, chiar daca esti pe schiuri. Zapada e mai iute decat tine. Mai degraba, pastreaza-ti cumpatul si incearca sa te deplasezi in paralel cu avalansa. Poti avea sanse sa depasesti zona.

2. Infrunta zapada. Daca nu ai cum sa scapi din raza tavalugului de omat, trebuie sa-l infrunti! Aduna-ti mainile caus in dreptul nasului. Iti vor forma un mic rezervor de aer din care vei respira, iar rezervorul se va realimenta prin zapada afanata. Daca zapada ti-ar acoperi direct nasul, n-ai avea cum sa mai respiri.

3. Nu plange. Plansul consuma din putinul oxigen pe care il ai.

4. Daca esti sigur ca ai ramas imobilizat si singura sansa este sa te gaseasca altcineva, urineaza, fara rezerve, in zapada.  Asta reprezinta o pista sigura pentru caini.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un foc se aprinde usor, daca ai in casa un chibrit sau o bricheta. Ce te faci,...
Este important sa cunoasteti semnele unui atac de cord, simptomele tipice fiind: incapacitatea de a respira corespunzator,...
In zilele noastre e din ce in ce mai greu sa rezistam tentatiei de a cheltui prea...