Cum sa actionezi daca esti atacat de un rechin

Cum sa actionezi daca esti atacat de un rechin

Rechinii agresivi nu traiesc in Marea Neagra, deci nu reprezinta un pericol pe teritoriul tarii noastre! Cu toate acestea, daca mergi intr-o vacanta pe plaje exotice, trebui sa stii ce primejdii exista in apele respective. Sunt trei tipuri de rechini extrem de agresivi, ce pot ataca oameni: marele alb, rechinul tigru si rechinul taur.

Numarul total de specii de rechini care traiesc in apele Oceanului Mondial este mai mare de 400. Doar 30 dintre acestia au atacat vreodata oameni. Circa 10 specii sunt considerate deosebit de periculoase. Cu cea mai mare frecventa, oamenii devin victime ale unui rechin alb, ale unui rechin tigru si ale unui rechin taur, care se remarca prin dimensiunea lor impresionanta si puterea uriasa a maxilarului. Rechinii periculosi se regasesc in Oceane(Pacific, Oceanic, Indian), dar si in Marea Mediterana.

Cum sa te feresti de atacul unui rechin:

- nu intra in apa daca sangerezi. Rechinul poate simti mirosul de sange de la mare distanta...De asemenea, nu urina in apa. In primul rand, asta denota o educatie precara. In al doilea rand, rechinul va fi atras si de aceasta substanta...

- evita sa plutesti. Daca faci asta, vei arata ca un peste mare sau o alta prada gustoasa pentru un rechin. De asemenea, daca exista barcide pescuit in apropiere, cel mai probabile xista si rechini infometati in zona. Pentru a nu deveni o prada sigura, mentine-ti pozitia verticala in apa, tinand capul deasupra si calca apa. Daca inoti, fa pauze din cand in cand, ramanand nemiscat/a, astfel incat sa arati mai putin ca o foca pentru un rechin flamand. Pozitia verticala te ajuta, deoarece rechinii nu vor fi siguri ce reprezinti. Astfel, s-ar putea sa creada ca nu esti de mancare...

- pastreaza-ti calmul si inoata incet spre tarm. Nu intra in panica si nu te zbate in apa, deoarece acest comportament va atrage cu siguranta rechinul. In schimb, ar trebui sa inoti inotati incet catre tarm si tini capul deasupra apei. Cu ceva noroc, vei ajunge in zone putin adanci, fara ca rechinul sa te atace. Inotul agresiv sau zbaterea in apa vor atrage rechinii!

- stai nemiscat/a, daca rechinul e prea aproape. Rechinii sunt atrasi, adesea, obiecte necunoscute, cautand sa le atinga cu botul pentru a le verifica. Asadar, daca un rechin se loveste de tine, nu este neaparat un semn de agresivitate. Este, mai degraba, un semn de curiozitate. Deoarece nu au brate, rechinii trebuie sa-si foloseasca corpurile si boturile pentru a investiga obiecte necunoscute.

- fa semn cu mana si striga dupa ajutor. Chiar daca incerci sa iti tii picioarele pe cat posibil nemiscate, asta nu inseamna ca nu iti poti folosi mainile si gura pentru a cere ajutor. Flutura insistent din maini, in timp ce tipi: Ajutor! Ma ataca un rechin!

- riposteaza. Daca rechinul te-a atacat , deja, trebuie sa ripostezi. Incearca sa il lovesti in zona ochilor si a branhiilor. Sunt cele mai sensibile in cazul acestui pradator! Daca rechinul continua sa muste, tine-ti mainile departe de gura si continua sa lupti. Rechinul iti va da drumul odata ce va simti ca nu esti o prada usoara.

Citeste si: Cum sa supravietuiesti in fata celor mai periculoase animale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rechinul este o delicatesa in multe zone ale lumii. Se gateste in multe moduri(fript, prajit, ceviche etc)....
Rechinul este o delicatesa in multe zone ale lumii. Se gateste in multe moduri(fript, prajit, ceviche etc)....
Speram ca nu vei intalni niciodata un leu infometat, un rinocer nervos sau un crocodil in timp...