Cum sa verifici calitatea apei potabile:
1. Culoarea. Lasa apa sa curga 1-2 minute. Umple paharul cu apa si tine-l in bataie luminii. Daca apa este tulbure, galbena sau maro, cel mai probabil tevile sunt ruginite sau sursa este poluata. Nu bea o astfel de apa!
2. Verifica daca exista impuritati. Verifica daca apa nu prezinta diverse particule. Tot la lumina vei face asta. Particulele rosii, portocalii sau maronii pot fi cauzate de conductele vechi, pline de rugina. Daca zaresti particule de culoare neagra, inseamna ca tevile au inceput deja sa se deterioreze si ca in apa exista prea multe substante chimice! In niciun caz, nu consuma apa daca se prezinta asa cum am scris mai sus!
3. Mirosul. Daca apa miroase a inalbitor, cel mai probabil e din cauza clorului adaugat in apa tocmai pentru a omori diversele organisme periculoase. Nu este daunator, in cantitati mici. Ar fi o idee buna sa folosesti un filtru pentru a elimina mirosul. Daca apa miroase a pamant sau a mucegai , exista ceva organic care se descompune in apa sau in canalizare. Daca apa are miros de oua stricate, inseamna ca exista bacterii care cresc in apa. Lasa apa sa stea intr-un pahar cateva minute si miroase-o din nou. Daca nu mai miroase a oua stricate, inseamna ca bacteria se afla in canal nu si in apa.
4. Gust. Daca are un gust urat, scuipa imediat apa. Un gust metalic ar putea insemna ca nivelurile de pH sunt scazute sau ca exista surplus de minerale in apa. Se intampla, de cele mai multe ori, din cauza tevilor ruginite. Daca are gust de inalbitor, inseamna ca exista substante chimice de curatare in apa potabila.
5. Verifica tevile in mod regulat. Daca conductele sunt la vedere( nu in pamant), uita-te daca acestea prezinta reziduuri albastre sau albe. Daca nu ajungi la tevi, uita-te in interiorul toaletei si verifica daca exista rugina sau nu rugina sau pete albastre.
Sfat. Daca nu esti sigur/a ca apa de la robinet este sanatoasa, nu o bea in stare naturala. Filtreaz-o si apoi consum-o. Ca alternativa, poti consuma apa plata din comert.
Citeste si: Cum puteti pastra apa proaspata timp indelungat?