Cum sa alegi alimentele din hipermarket/supermarket:
Painea.
- uita-te pe ingredientele afisate pe eticheta. Daca primul este faina de grau integral, ai facut o alegere buna. Aceasta faina ofera mai multe fibre si vitamine decat faina alba imbogatita.
- apasa usor pe paine. Daca revine la forma initiala, este o paine de calitate superioara. Daca amprenta ta ramane in paine, e semn al unui proces incorect de coacere sau ca a fost anterior inghetata.
Carnea de pasare.
- daca puiul/gaina are pielea galbena sau maro deschis, las-o pe raft.
- carnea trebuie sa fie ferma, alba spre maro deschis, umeda si fara sange;
- verifica data de ambalare, nu pe cea de expirare! Daca puiul/gaina a stat in depozit mai mult de 2 zile, nu cumpara produsul!
Pepenele verde.
- daca pepene verdele are o codita uscata, maro, inseamna ca este copt si gata de consumat.
- verifica zonele galbene pe care le are pepenele. Aceasta zona corespunde timpului in care fructul s-a dezvoltat la sol, conectat la planta. Daca pata e de un galben inchis, vorbim despre un pepene copt, dulce.
- ciocaneste scurt burta pepenelui. Daca suna plin, fara ecou, inseamna ca fructul nu e copt. Daca suna gol, pepenele a ajuns la maturitate.
Rosiile.
- evita sa cumperi rosii in recipiente din plastic. Nu le poti verifica si nici nu iti dai seama daca sunt alterate.
- pielea trebuie sa fie neteda si ferma;
- rosia coapta trebuie sa aiba o greutate consistenta. O rosie coapta are dublul greutatii unei rosii necoapte;
- nu uita sa mirosi rosia. Daca nu miroase specific, nu e coapta.
Pepenele galben.
- coaja nu trebuie sa fie prea verde. Daca are tonuri de galben, asta indica ca pepenele a petrecut destul timp pe pamant, primind lumina soarelui si va fi mai dulce.
- atinge pepenele pe lateral(pe burta, cum se spune in popor). Daca vibreaza, este copt.
- agita pepenele in timp ce il tii langa ureche. Daca se aude un zgomot ca o apa agitata, inseamna ca respectivul pepene e prea copt si s-a stricat.
- apasa pepenele la cele doua capete. Daca suprafatele sunt moi, penele e copt si bun de consumat.
Ardeii.
- culoarea trebuie sa fie intensa(indiferent de tipul ardeiului: gras rosu sau galben, kapia etc);
- ardeiul nu trebuie sa aiba pete;
- ardeiul cu 2-3 umflaturi in partea inferioara este mai crud;
- ardeiul cu 4 umflaturi are mai putine seminte;
- daca tulpina(codita) este verde si ferma, ardeiul este proaspat.
Pestele.
- verifica ochii pestelui. Daca acestia sunt proeminenti, iar pupilele sunt negre, stralucitoare, pestele e proaspat;
- pielea trebuie sa straluceasca si sa fie matasoasa la atingere. Daca pielea este lipicioasa, pestele nu este proaspat.
- carnea trebuie sa fie ferma, cu o suprafata elastica, neteda. Daca apesi pestele, nu trebuie sa ramana nicio amprenta
Dovlecelul.
- alege dimensiuni medii, intre 15 si 20 centimetri. Vor avea mai putine seminte decat dovleceii mai mari; vor fi mai carnosi si mai gustosi.
- verifica tulpina. Daca taierea tulpinii este proaspata, aceasta ar trebui sa fie verde.
Bananele.
- alege buchetul cu tulpini in nuante de verde pana la galben deschis. Daca tulpina este maro si bananele au multe puncte negre, este un semn clar ca fructele batrane.
- bananele se pastreaza mai bine in grup. Asadar, alege o banana izolata doar daca o mananci repede.
Mierea.
- transparenta nu e un argument pentru calitatea mierii. Intensitatea culorii poate varia, dar daca mierea este opaca, asta inseamna ca este mai naturala;
- mierea proaspata se cristalizeaza mai usor atunci cand temperaturile scad;
- daca un borcan de miere are un strat mai consistent in partea de jos, inseamna ca e proaspata.
Salata verde.
- verifica frunzele sa nu fie gaurite si mancate de daunatori;
- alege salata fara frunze maronii pe margini;
- salata trebuie sa fie ori verde deschis , ori verde inchis;
- frunzele trebuie sa straluceasca. Nu cumpara salata cu frunze pleostite.
Conservele.
- asigura-te ca recipientul este sigilat;
- nu cumpara conserve ruginite;
- verifica eticheta cu atentie. Evita produsele cu niveluri ridicate de sare si de zahar;
- cumpara conserve in apa sau suc propriu, cu cat mai mici cantitati de conservanti.
Branza.
- branza cu coaja(crusta) groasa nu e proaspata. Branzeturile au nevoie de umiditate pentru a ramane in stare buna.
- o pelicula uleioasa pe coaja indica faptul ca branza a fost expusa mai multor schimbari de temperatura , eliberand, astfel uleiul din interiorul sau. Nu cumpara o astfel de branza. E ranceda!
Citeste si: Cum sa te mentii SANATOS. 6 combinatii minunate de ALIMENTE