Cumparaturi. Cum sa alegi alimente sanatoase si gustoase din hipermarket

Cumparaturi. Cum sa alegi alimente sanatoase si gustoase din hipermarket

Verificarea alimentelor este esentiala, daca vrei sa mananci gustos si sanatos. Trebuie sa stii ca nu e suficient sa te uiti pe eticheta produsului inainte de a-l cumpara. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa faci cele mai bune alegeri.

Cum sa alegi alimentele din hipermarket/supermarket:

Painea.

- uita-te pe ingredientele afisate pe eticheta. Daca primul este faina de grau integral, ai facut o alegere buna. Aceasta faina ofera mai multe fibre si vitamine decat faina alba imbogatita.

- apasa usor pe paine. Daca revine la forma initiala, este o paine de calitate superioara. Daca amprenta ta ramane in paine, e semn al unui proces incorect de coacere sau ca a fost anterior inghetata.

Carnea de pasare.

- daca puiul/gaina are pielea galbena sau maro deschis, las-o pe raft.

- carnea trebuie sa fie ferma, alba spre maro deschis, umeda si fara sange;

- verifica data de ambalare, nu pe cea de expirare! Daca puiul/gaina a stat in depozit mai mult de 2 zile, nu cumpara produsul!

Pepenele verde.

- daca pepene verdele are o codita uscata, maro, inseamna ca este copt si gata de consumat.

- verifica zonele galbene pe care le are pepenele. Aceasta zona corespunde timpului in care fructul s-a dezvoltat la sol, conectat la planta. Daca pata e de un galben inchis, vorbim despre un pepene copt, dulce.

- ciocaneste scurt burta pepenelui. Daca suna plin, fara ecou, inseamna ca fructul nu e copt. Daca suna gol, pepenele a ajuns la maturitate.

Rosiile.

- evita sa cumperi rosii in recipiente din plastic. Nu le poti verifica si nici nu iti dai seama daca sunt alterate.

- pielea trebuie sa fie neteda si ferma;

- rosia coapta trebuie sa aiba o greutate consistenta. O rosie coapta are dublul greutatii unei rosii necoapte;

- nu uita sa mirosi rosia. Daca nu miroase specific, nu e coapta.

Pepenele galben.

- coaja nu trebuie sa fie prea verde. Daca are tonuri de galben, asta indica ca pepenele a petrecut destul timp pe pamant, primind lumina soarelui si va fi mai dulce.

- atinge pepenele pe lateral(pe burta, cum se spune in popor). Daca vibreaza, este copt.

- agita pepenele in timp ce il tii langa ureche. Daca se aude un zgomot ca o apa agitata, inseamna ca respectivul pepene e prea copt si s-a stricat.

- apasa pepenele la cele doua capete. Daca suprafatele sunt moi, penele e copt si bun de consumat.

Ardeii.

- culoarea trebuie sa fie intensa(indiferent de tipul ardeiului: gras rosu sau galben, kapia etc);

- ardeiul nu trebuie sa aiba pete;

- ardeiul cu 2-3 umflaturi in partea inferioara este mai crud;

- ardeiul cu 4 umflaturi are mai putine seminte;

- daca tulpina(codita) este verde si ferma, ardeiul este proaspat.

Pestele.

- verifica ochii pestelui. Daca acestia sunt proeminenti, iar pupilele sunt negre, stralucitoare, pestele e proaspat;

- pielea trebuie sa straluceasca si sa fie matasoasa la atingere. Daca pielea este lipicioasa, pestele nu este proaspat.

- carnea trebuie sa fie ferma, cu o suprafata elastica, neteda. Daca apesi pestele, nu trebuie sa ramana nicio amprenta

Dovlecelul.

- alege dimensiuni medii, intre 15 si 20 centimetri. Vor avea mai putine seminte decat dovleceii mai mari; vor fi mai carnosi si mai gustosi.

- verifica tulpina. Daca taierea tulpinii este proaspata, aceasta ar trebui sa fie verde.

Bananele.

- alege buchetul cu tulpini in nuante de verde pana la galben deschis. Daca tulpina este maro si bananele au multe puncte negre, este un semn clar ca fructele batrane.

- bananele se pastreaza mai bine in grup. Asadar, alege o banana izolata doar daca o mananci repede.

Mierea.

- transparenta nu e un argument pentru calitatea mierii. Intensitatea culorii poate varia, dar daca mierea este opaca, asta inseamna ca este mai naturala;

- mierea proaspata se cristalizeaza mai usor atunci cand temperaturile scad;

- daca un borcan de miere are un strat mai consistent in partea de jos, inseamna ca e proaspata.

Salata verde.

- verifica frunzele sa nu fie gaurite si mancate de daunatori;

- alege salata fara frunze maronii pe margini;

- salata trebuie sa fie ori verde deschis , ori verde inchis;

- frunzele trebuie sa straluceasca. Nu cumpara salata cu frunze pleostite.

Conservele.

- asigura-te ca recipientul este sigilat;

- nu cumpara conserve ruginite;

- verifica eticheta cu atentie. Evita produsele cu niveluri ridicate de sare si de zahar;

- cumpara conserve in apa sau suc propriu, cu cat mai mici cantitati de conservanti.

Branza.

- branza cu coaja(crusta) groasa nu e proaspata. Branzeturile au nevoie de umiditate pentru a ramane in stare buna.

- o pelicula uleioasa pe coaja indica faptul ca branza a fost expusa mai multor schimbari de temperatura , eliberand, astfel uleiul din interiorul sau. Nu cumpara o astfel de branza. E ranceda!

Citeste si: Cum sa te mentii SANATOS. 6 combinatii minunate de ALIMENTE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Riscul de a cumpara un lucru care nu ti se potriveste este mare, atunci cand faci achizitii...
Mersul la cumparaturi poate fi o provocare, mai ales daca nu esti obisnuit/a si ai tendinta de...
eMag a lansat un ghid in care iti prezinta modalitatile prin care poti prinde reducerile de Black...