Cum sa pastrezi alimentele proaspete pe timpul unei caderi de curent care se prelungeste peste masura:
Foloseste un termometru . Termometrul pentru aparatura te ajuta sa verifici temperatura din frigider si din congelator. Daca temperatura din congelator se situeaza in jurul valorii de -17 grade Celsius, atunci produsele tale sunt in siguranta. In frigider, in schimb, temepratura ar trebui sa fie undeva in jurul valorii de 4 grade Celsius sau chiar sub aceasta valoare. Doar in aceste conditii alimentele nu au de suferit.
Pastreaza usa frigiderului inchisa, pe cat posibil. Umbla cat mai rar la frigider pe timpul unei pene de curent. Daca deschisi frecvent usa, temperatura din mediul extern va afecta temperatura din frigider. Mai exact, se va incalzi frigiderul, iar alimentele vor avea de suferit. Daca tii usile inchise, alimentele din frigider pot ramane proaspete pana la 4 ore, pana la 48 ore intr-un congelator plin si pana la 24 ore intr-un congelator partial umplut.
Fii pregatit/a pentru o pana lunga de curent! Congeleaza din timp sticle de apa si foloseste-le pentru a raci mancarea din frigider. Baga la congelator cateva sticle de apa, pe care le vei folosi , cand e cazul , in frigider. Astfel, vei mentine temperatura optima, care trebuie sa fie, cum spuneam mai sus, de maximum 4 grade Celsius!
Fii pregatit/a pentru o pana lunga de curent! Cumpara pungi de gheata. La fel ca si sticlele cu apa congelata si gheata te va ajuta sa pastrezi alimentele din frigider, cand curentul e oprit pentru o perioada mai lunga.
Grupeaza alimentele in congelator. Dupa cum scriam mai sus, cu cat congelatorul este mai plin, cu atat mancarea ramane mai proaspata in el. Tine congelatorul plin. Daca nu ai suficiente alimente pentru a-l umple, macar grupeaza alimentele existente intr-un colt al congelatorului.
Congeleaza alimentele refrigerate si resturile de mancare gatita. Mancarea gatita pe care nu o mai consumi o poti oferi ca hrana animalelor(porc, caine, pisica, in functie de ingrediente, evident), o poti arunca sau o poti pastra prin congelare.
Alimente rezistente la caldura, pe care le poti pastra si dupa o pana de curent mai lunga de 2 ore:
- branzeturi tari si procesate, unt si margarina, fructe si legume proaspete netaiate, fructe uscate, unt de arahide, jeleu, sos taco, mustar, ketchup, masline, muraturi, paine, placinte cu fructe, ciuperci proaspete, verdeata
Alimente mai putin rezistente la caldura, pe care e bine sa le arunci dupa o pana de curent mai lunga de 2 ore:
- carne gatita sau nepreparata, fructe de mare, branzeturi moi sau cu continut scazut de grasimi, lapte, smantana, paste fierte, pilaf si alte mancaruri pe baza de orez, cartofi gatiti prin fierbere, fructe si legume proaspete, legume gatite, supe si tocanite.
Nu uita de regula de aur: daca ai dubii cu privire la un aliment, arunca-l!
Citeste si: Cum sa mananci sanatos. Aceste alimente nu se tin in frigider