Cum sa aclimatizezi un peste?

Cum sa aclimatizezi un peste?

Cand incepi sa inveti despre aclimatizarea unui peste intr-un acvariu nou, trebuie sa stii ca sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a asigura o tranzitie adecvata din containerul de transport pana la noua casuta a pestelui. Daca nu se face corespunzator, mutarea unui peste poate cauza ranirea sau traumatizarea acestuia, asa ca va trebui sa faci procesul cat mai usor si mai lipsit de stres posibil.

Pasi

1

Inainte de a cumpara un peste nou, cicleaza corespunzator acvariul pentru a ramane cu bacteriile care stii deja ca sunt bune. Asigura-te ca apa din acvariu e ciclata in totalitate pentru a evita acumularile de amoniac si inmultirea algelor.

2

Ia cu tine la magazin o punga de hartie sau recipient pentru transport in momentul in care mergi sa-ti cumperi un peste. Majoritatea pestilor sunt sensibili la lumina, iar trecerea dintr-o incapere spre lumina zilei sau de la o sursa de lumina la alta poate fi socant. Dupa ce pestele tau a fost pus in punga de plastic in magazin, introdu punga in recipient sau plasa de hartie.

3

Pe drum, tine noul tau peste departe de lumina directa a soarelui sau de sursa de incalzire sau racire a masinii. Aceste surse de caldura vor determina fluctuatii ale temperaturii apei, care sunt mult mai mari decat poate sa suporte pestele.

4

Stinge lumina pentru acvariu si diminueaza intensitatea luminii din camera in care e acvariul pestelui. Fa acest lucru inainte de a-l scoate din recipientul de transport, din acelasi motiv mentionat mai sus.

5

Opreste pompele de aer din acvariu pentru a te asigura ca nivelul de oxigen ramane la fel in punga. Straduieste-te ca mediul sa fie cat mai lipsit de stresori cand iti aclimatizezi noul peste.

6

Deschide recipientul de transport al pestelui si scoate cu griija punga de plastic. Nu desfa inca punga. Fii atent sa nu zdruncini prea mult punga sau containerul, deoarece acest lucru poate cauza lezarea pestelui datorata stresului.

7

Atinge exteriorul pungii cu peste. Trebuie sa faci acest lucru pentru a determina care e temperatura apei, in comparatie cu apa pe care o ai in acvariu sau bol. Nu deschide imediat punga de plastic. Cel mai important lucru in viata unui peste este sa ii dai suficient oxigen, iar daca vei deschide punga, vei elibera rezerva aceea de oxigen.

8

Pune punga nedesfacuta, cu pestele si apa in care a venit, inauntrul acvariului deja ciclat. Lasa punga sa pluteasca la suprafata sau chiar un pic sub ea, in apa acvariului sau bolului, astfel aclimatizand pestele cu apa noii sale resedinte. Acest proces are nevoie de cel putin 15 minute.

9

Deschide punga pestisorului si toarna o cantitate de apa din acvariu in punga. Asteapta 1-2 minute si mai adauga un pic. Continua acest pas pana cand aproape toata punga in care e pestele, are majoritar apa de acvariu.

10

Deschide complet punga, scoate cu o plasa pestele si elibereaza-l usor in acvariu. Nu amesteca apa din punga in acvariul tau pentru ca poate contine paraziti sau boli nedorite.

Atentie:

- Daca introduci un peste nou intr-un acvariu deja existent si populat, asigura-te ca iti pastrezi pestisorul nou separat de ceilalti pentru aproximativ doua saptamani inainte de a-l muta in colectia ta, asigurandu-te astfel ca e sanatos.

Lucrurile de care vei avea nevoie:

- Plasa de hartie sau container
- Un peste intr-o punga de plastic
- Acvariu
- Apa proaspata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Introducerea unui nou peste tropical in acvariul tau nu este la fel de directa ca si aruncarea...
Esti mare amator de peste? Daca da, azi avem pentru tine o reteta speciala, cu orgini evreiesti....
Peste la tigaie de zici ca-i facut ca la cuptor? Da. Se poate. Daca pui in practica...