Cum se identifica si se trateaza constipatia in cazul felinelor

Cum se identifica si se trateaza constipatia in cazul felinelor

Constipatia in cazul felinelor este o afectiune comuna, mai ales in randul pisicilor mai in varsta, insa poate aparea la orice varsta.

In general, pisicile au unul sau doua scaune pe zi. Schimbarea acestui program poate indica aparitia constipatiei.

Iata cum se identifica si se trateaza constipatia in cazul felinelor:

A. Simptome:

Pierderea poftei de mancare. Pisicile constipate nu au pofta de mancare, deoarece sufera de dureri de stomac care le determina sa manance foarte putin sau chiar deloc.

Vizite dese la tava cu nisip. Cand pisicile sunt constipate simt nevoia sa elimine fecalele, insa fara succes. De aceea ele petrec mai mult timp decat de obicei la tavita cu nisip, insa fara a avea scaun. Uneori ele pot avea diaree si urme de sange in scaun.

Letargie. Cand sunt constipate pisicile dorm mai mult si nu au chef de joaca.  

B. Formele constipatiei:

Exista trei tipuri de constipatie in cazul felinelor, fiecare forma avand un tratament specific, dupa cum urmeaza:

Constipatie obisnuita, caracterizata prin imposibilitatea pisicilor de a avea scaun normal sau eliminarea fecalelor cu mare dificultate.

Blocarea colonului, caz in care pisicile nu pot elimina deloc fecalele.

Megacolon. Aceasta forma este cea mai grava si implica blocarea muschilor de pe peretii colonului, ca si rezultat direct al constipatiei si blocarii colonului, insa poate aparea si atunci cand fecalele raman prea mult timp in colon, blocand buna functionare a acestuia.

C. Cauzele constipatiei:

Aceasta afectiune apare in mod natural, insa poate fi cauzata de alti factori, dupa cum urmeaza:

Deshidratarea. Apa este esentiala in alimentatia unei pisici. Lipsa acesteia poate intari scaunul si duce la incapacitatea de a defeca, deci la constipatie.

Alimentatia. Pisicile au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa excluda mancarea gatita si alimentele grase sau sarate, care provoaca deshidratare. Consumul de oase sau par de la alte animale poate provoca, de asemenea, constipatie in randul pisicilor. Nu in ultimul rand pisicile supraponderale sunt mai predispuse acestei afectiuni, decat cele cu greutate obisnuita.

Igiena. Pisicile nu suporta mizeria, asadar prefera sa se abtina, decat sa elimine fecalele intr-o tava cu nisip murdar, lucru ce poate duce la blocarea colonului, din cauza acumularii de materii fecale si implicit la constipatie. Unele pisici refuza chiar sa foloseasca tavita, daca nu le convine tipul de nisip folosit, asadar trebuie sa fiti foarte atenti la acest aspect.

Alti factori. Lipsa miscarii, stresul, prezenta unor tumori si anumite boli sau infectii in zona anusului pot cauza constipatie la pisici.

D. Tratarea constipatie la feline:

Inainte de a aplica un anumit tratament, veterinarii trebuie sa descopere cat de grava este constipatia si cat de mult a afectat colonul pisicilor. Acestia verifica in primul rand nivelul de hidratare si fac analize de sange si urina pentru a determina daca aceasta afectiune este produsa de o boala mai grava. Uneori se fac radiografii, pentru a descoperi ce anume blocheaza colonul.

Tratamentele difera in functie de severitatea constipatiei, insa toate implica hidratarea pisicilor, chiar si pe cale intravenoasa, dupa caz. Se pot face chiar si clisme, iar in unele cazuri pisicile sunt anesteziate pentru a extrage scaunul intarit din colon. Cazurile grave necesita chiar inlaturarea unei parti din colon, prin interventie chirurgicala.

Dupa ce pisicii i s-a aplicat un tratament anti-constipatie, asigurati-va ca aceasta bea suficienta apa proaspata si ca consuma hrana umeda din conserva si nu uscata. Unii veterinari recomanda adaugarea de fibre in alimentatia pisicilor.

Atentie! La cele mai mici semne de constipatie, se recomanda controlul unui medic veterinar, pentru a evita complicatiile ulterioare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai incercat pana acum metodele conventionale pentru indepartarea puricilor sau a capuselor si niciuna nu a avut...
Constipatia nu afecteaza doar oamenii, ci apare si in cazul cainilor. Constipatia canina este o afectiune care...
Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se...