Cum sa testezi inteligenta pisicii

Cum sa testezi inteligenta pisicii

Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se lauda ca patrupedul sau e mai inteligent decat mica ta felina? Probabil ca da. Priveste situatia cu umor. Nu e asa. Daca nu esti impacat/a, ai la indemana cateva modalitati distractive de a testa inteligenta pisicii.

Nu exista inca teste stiintifice care sa poata masura cu precizie inteligenta felinei. Totusi, exista cateva activitati simple ce pot testa nivelul de inteligenta al simpaticei feline.

Cum sa testezi inteligenta pisicii:

1. Ascunde-i jucaria preferata. Inteligenta unei pisici este similara cu a unui copil de doi sau trei ani. O modalitate de a testa inteligenta pisicii tale este sa ascunzi una dintre jucariile sale preferate in spatele unui obiect solid, cum ar fi un dosar. Las-o sa se uite bine la jucarie mai intai, apoi ascunde-o in spatele articolului. Fa asta intr-o zona neaglomerata, unde pisica sa-si poata concentra toata atentia asupra ta. Daca incearca sa se uite in spatele obiectului solid pentru a vedea unde a ajuns jucaria, demonstreaza ca intelege mecanismul: jucaria nu a disparut pur si simplu, ci este ascunsa.] Acest nivel de inteligenta este aproximativ egal cu cel al unui copil de 18 luni.

2. Muta un soricel mecanic sub o piesa de mobilier. Daca ai o pisica de casa, sigur i-ai cumparat si un soricel mecanic. Porneste jucaria si manevreaz-o astfel incat sa ajunga sub o piesa de mobilier, cum ar fi o canapea sau un frigider. Urmareste pisica in timp ce observa miscarile soarecelui. Chiar daca s-ar putea sa nu-l mai vada odata ce acesta intra sub mobilier, ea poate fi capabila sa ghiceasca pe unde va iesi. Pisica poate face aceasta predictie, urmarind miscarile soarecelui inainte de a intra sub mobilier. Aceasta capacitate demonstreaza inteligenta unui copil de doi ani.

3. Pune un recipient sigilat cu hrana langa bolul cu hrana al pisicii. Modul in care pisica raspunde la aceasta actiune ii testeaza capacitatea de a rationa si ofera o perspectiva asupra inteligentei sale. Daca pisica are un nivel ridicat de inteligenta, probabil ca va privi inainte si inapoi intre tine si recipient, asteptand sa-l deschizi. Daca ignora complet castronasul sau il adulmeca rapid, apoi pleaca, nivelul ei de inteligenta poate fi putin mai scazut.

4. Urmareste un spectacol al naturii alaturi de pisica ta. Alege un spectacol care implica pasari. Pisica isi demonstreaza inteligenta, daca urmareste emisiunea cu atentie. S-ar putea sa nu inteleaga initial ca pasarile sunt doar la TV si ca nu le poate prinde. Totusi, ea percepe imaginea afisata pe ecran. Iar asta inseamna inteligenta!

Ce trebuie sa stii despre inteligenta unei pisici:

1. Inteligenta pisicii se bazeaza in mare parte pe modul in care isi poate folosi abilitatile pentru a se juca, pentru a obtine hrana, pentru a capta atentia si pentru a se asigura ca nevoile si dorintele ei vor fi indeplinite. Inteligenta sa provine si din curiozitatea sa nativa. O parte din inteligenta pisicii are de-a face cu capacitatea ei de a-si schimba rapid comportamentul in functie de mediul in care se afla. De exemplu, daca ii oferi o jucarie care ii permite sa-si scoata in evidenta latura de pradator, ea arata ca se poate adapta rapid de la o pisica de casa rasfatata la o mica felina gata de vanatoare. Un alt aspect al inteligentei tine de capacitatea sa de a prinde si de a manipula obiectele cu labele. Pisicile sunt uneori etichetate pe nedrept ca fiind mai putin inteligente decat cainii, deoarece nu ating aceleasi performante precum cainii la anumite teste de inteligenta. De exemplu, atunci cand este pusa intr-un labirint, pisica se va opri pentru a investiga aleile, in timp ce un caine va strabate traseul rapid. Asta nu arata, insa, o lipsa de inteligenta, ci o modalitate de a explora si de a se obisnui cu mediul. In plus, se stiu inca foarte putine despre comportamentele unei pisici...

2. Nu compara inteligenta pisicii tale cu cea a unui caine. Proprietarii de pisici si de caini au dezbatut si inca mai dezbata acest subiect. Ambele parti pot aduce argumente(afirmatii valide). Totusi, cele doua specii sunt foarte diferite inclusiv la nivel de inteligenta, astfel ca a le compara nu reprezinta cea mai potrivita metoda. Altfel spus, pisicile si cainii sunt fiinte inteligente in moduri diferite. Cainii sunt creaturi sociale si au devenit din ce in ce mai priceputi in a indeplini diferite sarcini in lumea umana (de exemplu, caini de terapie, caini de salvare, caini de cautare etc), ceea ce le ofera un nivel ridicat de inteligenta sociala. Cu toate acestea, domesticirea intensa a cainilor le-a afectat unele abilitati de supravietuire. In schimb, pisicile, care sunt independente si distante, tind sa nu aiba acelasi nivel de abilitati sociale precum cainii. Exista un avantaj major pentru micile feline: indendenta lor inseamna o sansa mare de supravietuire pe cont propriu, fara a fi foarte dependente de oameni. Pana la urma, aceasta independenta se traduce in inteligenta. De asemenea, deoarece pisicile si cainii au seturi diferite de abilitati, isi folosesc inteligenta in moduri diferite. Asadar, nu putem vorbi de superioritate la acest capitol din nicio parte.

3. Identifica provocarile. Oamenii pot presupune ca pisicile nu sunt foarte inteligente, deoarece nu isi demonstreaza abilitatile la fel de usor precum cainii. Aceasta reprezinta una dintre principalele provocari in testarea inteligentei pisicii - dificultatea de a convinge o pisica sa arate ce stie si cum invata. Cainii sunt animale sociale ce vor sa-si multumeasca stapanii. De cealalta parte, pisicile sunt mai independente si nu prea cauta aprobabri din partea stapanilor.] Pisica ta probabil se intreaba de ce trebuie sa-ti arate inteligenta. O alta provocare este ca nu exista teste stiintifice care sa evalueze cu exactitate inteligenta unei pisici.

Citeste si: Cum sa alegi hrana pentru pisica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Insuficienta renala este, din pacate, o problema de sanatate destul de comuna la pisici. Nu exista o...
Care animal crezi ca este cel mai destept? Este o intrebare dificila, desigur, deoarece diferite animale sunt...
Pisica este o fiinta fascinanta si misterioasa, care se spune ca isi disciplineaza stapanul, oricat ar fi...