Cea mai comuna specie de perusi face parte din specia Melopsittacus undulatus, fiind un papagal mic, cu coada lunga, care mananca seminte. Desi aceste pasari sunt aparent usor de ingrijit, ele necesita un ambient curat, o alimentatie corepunzatoare, interactiune sociala si stimulare mentala.
Iata cum trebuie ingrijiti perusii:
1. Alegerea unui perus:
Achizitionati perusul de la un crescator cu o buna reputatie, care ofera pasarilor un mediu de crestere propice.
Cautati un perus energic, cu ochi stralucitori. Evitati pasarile letargice, care nu se misca deloc in colivie.
Luati in calcul achizitionarea unei perechi de perusi, deoarece aceste pasari sunt foarte sociabile si le place sa stea in perechi sau in grup. Daca optati pentru un singur perus, atunci va trebui sa-i acordati suficient timp, pentru a simti ca are companie.
Duceti perusul la veterinar. Chiar daca par sanatoase, aceste pasari prezinta simptome numai cand sunt foarte bolnave. Asadar dupa achizitionarea unui perus este indicat sa il duceti la un control veterinar amanuntit.
2. Pregatirea coliviei:
Cumparati o colivie de marime potrivita, preferabil cea mai mare pe care o gasiti, pentru ca perusul sa poata zbura pe orizontala.
Alegeti o colivie facuta din otel inoxidabil sau orice tip de metal negalvanizat. Zincul, cuprul sau alama pot fi foarte toxice pentru perusi si trebuie evitate.
Alegeti o colivie cu bare orizontale, deoarece perusilor le place sa se catere. Distanta dintre bare nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 cm, deoarece perusii isi pot bloca capul intre acestea.
Pregatiti colivia din punct de vedere al igienei. Puneti la baza prosoape de hartie sau hartie xerox si nu ziare. Cand hartia se murdareste, schimbati-o, pentru a mentine colivia curata in permanenta.
Puneti un bol pentru mancare si un recipient pentru apa, montandu-le pe barele coliviei, la un nivel adecvat si nu pe fundul coliviei, pentru a impiedica rasturnarea acestora si contaminarea hranei si a apei cu murdarie.
Puneti o stinghie in colivie. Alegeti o creanga de pom, cu diametrul suficient de mare, ca ghearele pasarii sa nu se atinga, cand prinde ramura. O creanga de mar, de prun, de par sau de cires este ideala pentru perusi, acestia putand-o zgaria, pentru a-si scurta unghiile.
Puneti jucarii in colivie. Perusii sunt pasari energice, care necesita o stimulare mentala continua. Asadar puneti-le in colivie o oglinda, clopotei sau niste scarite, pe care sa se catere si vor fi foarte fericiti.
Plasati colivia intr-o camera in care petreceti mult timp, pentru a-i oferi companie perusului. Puneti colivia langa un perete, pentru a nu fi expusa pe toate partile, deoarece perusii prefera siguranta. Evitati sa amplasati colivia langa o fereastra sau o usa, deoarece acestia sunt sensibili la temperaturi ridicate si curent.
Curatati intreaga colivie. Nu este suficient sa schimbati doar hartia de la baza. Spalati barele cu apa cu sapun, in mod regulat.
3. Ingrijirea zilnica a perusului:
Hraniti perusii preponderent cu mancare speciala. Desi pentru perusii aflati in libertate semintele sunt hrana principala, acestea sunt o sursa de infectii bacteriene, care pot scurta viata perusilor in captivitate si pot cauza boli. Asadar este indicat ca dieta unui perus sa fie compusa in proportie de 60-70% din hrana speciala.
Suplimentati dieta perusului cu amestecuri de seminte, cu fructe prospete si cu legume, cum ar fi: mocovii, sfecla rosie, patrunjelul, mazarea, mere feliate, felii de citrice, etc. Evitati hranirea excesiva a pasarilor.
Schimbati zilnic hrana si apa perusului.
Dati-i perusului ocazional recompense alimentare, cum ar fi crengutele de mei, insa nu exagerati cu cantitatea, deoarece acestea ii ingrasa. Evitati, de asemenea dulciurile si excesul de ovaz.
Socializati cu perusul. Aceste pasari au nevoie de cel putin 90 de minute de companie pe zi, in care sa vorbiti si sa interactionati cu ele.
Lasati perusul afara din colivie, pentru a putea zbura liber intr-un spatiu mai mare. Inainte de a face acest lucru inchideti toate usile si geamurile si eliminati orice alte pericole.
Oferiti-i perusului conditii optime de somn. Aceste pasari au nevoie de 10 ore de somn, pe noapte, insa pot dormi si ziua. Cand perusul doarme incercati sa nu faceti prea mult zgomot.
Pastrati o temperatura adecvata in camera. Perusii sunt sensibili la schimbarile bruste de temperatura. Asadar amplasati-le colivia intr-o parte a casei cu temperatura constanta, care sa nu depaseasca 26,6 grade Celsius.