De ce animalele albastre sunt atat de rare

De ce animalele albastre sunt atat de rare

Culoarea preferata a majoritatii oamenilor este albastrul. Cel putin asta indica studiile de specialitate. Nu mai putin de 75 tari au diverse nuante de albastru pe steagurile nationale, ceea ce intareste ideea ca aceasta culoare este foarte populara pe Mapamond. Din anumite motive, insa, in natura, albastrul nu se poate gasi prea des, mai ales cand vine vorba de animale.

De ce animalele albastre sunt atat de rare?

Culoarea poate depinde de hrana pe care o consuma animalul. Aproape toate culorile din blana, pielea sau penele animalelor au pigmenti in stransa legatura cu alimentele pe care acestea le consuma. De exemplu, sticletele se hraneste cu flori galbene, iar somonul si pasarea flamingo mananca scoici si creveti de culoare roz.

animale albastre 1

Fenomenul este valabil si pentru maro, rosu si portocaliu. Albastrul, insa, este exceptia. Deoarece nu exista pigment albastru in plante, animalele nu pot deveni albastre prin hrana. De aici si rariratea!

Majoritatea animalelor albastre nu sunt, de fapt, albastre. Culoarea este modul in care percepem diferite lungimi de unda ale luminii. Unele animale par albastre, ceea ce inseamna mai ales ca au dezvoltat o modalitate de a pacali ochiul uman prin utilizarea structurilor fizice si a reflectarii luminii.

animale albastre 2
Fluturele morpho albastru, din imaginea de mai jos, doar pare albastru, datorita modului in care aripile sale reflecta lumina. Aripile au o structura microscopica care absoarbe toate celelalte culori, cu exceptia albastrului. Iar din moment ce culoarea se bazeaza pe structura, odata ce aripile sunt atinse cu altceva decat aerul, sa zicem alcool, albastrul de pe aripi va disparea, facand locul altor nuante.

animale albastre 3

Nu exista pasari cu pene albastre. Toate pasarile care par a fi albastre au pene structurate in mod similar: ele doar reflecta lumina in nuante de albastru. Fiecare pana are margele minuscule distantate intr-un mod care determina ca toate celelalte culori, cu exceptia albastrului, sa fie anulate.

animale albastre 4

Exista un singur fluture care creeaza pigment albastru. Albastrul ca pigment este aproape imposibil in natura. Exceptia o constituie un fluture. Este vorba despre Nessaea obrinus(in imaginea de mai jos), care traieste in America Centrala si de Sud. Pigmentul sau a evoluat, iar culoarea nu se schimba, indiferent de modul in care privesti acest fluture. Nessaea ramane un mister chiar si pentru cercetatori!

nessaea

Citeste si: Cum sa cresti un...lup. Povestea emotionanta a lui Seryi, lupul domestic

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mama Natura este intotdeauna plina de surprize. Este inimaginabil cate creaturi superbe si diferite traiesc pe planeta...
Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
Planeta adaposteste peste 8 milioane de specii de animale. Unele dintre ele sunt neprietenoase si chiar infricosatoare(...