Cum sa cresti OI din rasa ROMANOV

Cum sa cresti OI din rasa ROMANOV

Daca esti deja fermier sau vrei sa devii unul si te-ai gandit sa cresti ovine, afla ca rasa Romanov este cea mai prolifica. O oaia din aceasta rasa poate fata cel putin doi miei la o singura fatare. Recordul inregistrat a fost de 9 produsi!

Rasa de ovine Romanov(originara din Rusia) este folosita pentru ameliorarea calitatilor gustative ale carcasei si cresterea la peste 200% a fertilitatii la produsi.

Cat costa o oaie Romanov.

- in medie, un exemplar sanatos si fertil poate fi achizionat cu 1000 lei.

Conditii de crestere.

- ovinele din Rasa Romanov nu sunt pretentioase la hrana si dezvolta o rezistenta puternica impotriva bolilor.

- hrana de baza o constituie paiele de grau si lucerna. Totusi, inainte de gestatie(cu 45 zile) adauga la hrana cotidiana a oilor o jumatate de kg de porumb pentru fiecare exemplar.

- la miei, sporul de crestere in medie este de 800-900 de grame.

- este recomandat sa cresti oile Romanov doar in stabulatie. Astfel, pierderile cauzate de bolile specifice pasunatului(mediului extern) sunt insignifiante. Oricum, prin natura lor ovinele din rasa Romanov sunt foarte rezistente.

Avantajele cresterii oilor din Rasa Romanov.

1. Inmultirea mult mai rapida.

2. Inmultirea se poate face in orice luna a anului! De la varsta de 3-4 luni, mieii sunt deja maturi sexual si pot incepe reproductia in orice moment al anului indiferent de sezon. Nu este, insa, recomandata imperecherea lor pana nu ajung la greutatea de 40-45 kg. La 100 zile de la fatare ei cantaresc aproximativ 35 kg , sporul zilnic fiind undeva la 300-350 de grame.

3. Pierderi minore de efectiv.

4. Profit substantial. Pe langa subventia platita de stat(27,06 euro/cap de animal adica 120,55 lei, pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) si 5,5957 euro/cap de animal adica 24, 92 de lei pentru Ajutorul National Tranzitoriu ), un cioban care investeste in aceasta rasa poate sa ramana cu un profit de circa 300 lei /cap de animal.

5. Carnea din aceasta specie nu are miros specific oilor. Un kilogram de carne se vinde cu aproximativ 12 lei.

6. Romanov - excelenta pentru incrucisarea raselor. Pe linie genetica rasa transmite foarte bine capacitatea de a produce mai multi miei la o fatare, iar din incrucisarea unui efectiv de femele cu masculi din rasa Romanov, femelele rezultate vor produce minim 2 fetusi pe gestatie.

7. Cea mai buna blana din lume. Lana oilor din rasa Romanov este apreciata in lume. In romania, din pacate, lana nu mai are cautare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca ai, deja, cateva oite si vrei sa le inmultesti, ar fi cazul sa tii cont de...
Daca ai, deja, cateva oite si vrei sa le inmultesti, ar fi cazul sa tii cont de...