Cum sa cresti oi Suffolk

Cum sa cresti oi Suffolk

Suffolk este o rasa britanica de oi domestice. A aparut la finele secolului al XVIII-lea in zona Bury St. Edmunds din Suffolk, prin incrucisarea raselor Norfolk Horn si Southdown. Este o rasa distincta, animalele avand capete si picioare negre. Suffolk se creste, in principal, pentru carnea sa.

Cum sa cresti oi Suffolk. Adaptabilitate. Oile Suffolk se adapteaza destul de simplu la orice conditii de clima. Astfel, pot fi crescute fara probleme si in Romania.

Cum sa cresti oi Suffolk. Avantaje:

- rezistenta sporita la factorii externi si la parazitii specifici ovinelor. Oile Suffolk se adapteaza foarte repede chiar si la temperaturi cu multe grade in minus. Au lana groasa si picioare scurte, ceea ce favorizeaza rezistenta la frig. Din aceste motive, Suffolk pot fi tinute mai mult timp pe pasune sau in stabulatie. Productivitatea nu va fi afectata. De asemenea, rezista mult mai bine decat alte rase de oi la atacul diversilor paraziti;

- carnea miroase mai putin si are calitate superioara. Carnea de oaie Suffolk nu are acel miros pregnant de oaie. E foarte cautata si in tara noastra, cu predilectie in Vestul tarii, acolo unde oamenii prepara atat mancare uscata(frigarui), cat si umeda(tocana) din carnea de oaie Suffolk. Este o carne potrivita atat in gospodarie, cat si in restaurante.

- crestere rapida. Oile Suffolk pot creste si cu 30% mai mari decat alte rase, in aceeasi perioada de timp. Aceasta dezvoltare rapida este favorizata de capacitatea oilor Suffolk de a asimila mai eficient nutrientii din hrana. La maturitatea deplina, un berbec din aceasta rasa poate atinge 130 kg, in timp ce femela, 80 kilograme!

- gestatie rapida si eficienta. Perioada de gestatie la Suffolk este de aproximativ 5 luni. O femela poate fata maximum 3 miei.

Cum sa cresti oi Suffolk. Dezavantaje:

- pret mare de achizitie. Un pur sange din rasa Suffolk costa si de 3 ori mai mult decat un specimen dintr-o rasa romaneasca;

- dificultatea de a verifica daca rasa e pura. Metisii imprumuta, din pacate, caracteristicile oilor originale. Astfel, un cumparator fara prea multa experienta poate cumpara exemplare corcite la preturi de rasa pura.

Citeste si: Cum sa cresti OI din rasa ROMANOV

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tunsul este necesar pentru sanatatea si armonia oilor tale. Nu e o sarcina usoara. Din contra. Ai...
Daca ai, deja, cateva oite si vrei sa le inmultesti, ar fi cazul sa tii cont de...
Ovinele(oile) au nevoie de ingrijire speciala pe tot parcursul anului pentru a se putea dezvolta sanatoase si...