Cum sa cresti porci. Alege rasa potrivita

Cum sa cresti porci. Alege rasa potrivita

Vrei sa cresti un porc sau, pur si simplu, vrei sa-l cumperi pentru Craciun? Iti dam o mana de ajutor prin intermediul acestui material in care iti vom prezenta rasele de porci cu cel mai bun randament la productia de carne.

Cum sa cresti porci. Rasele cu cel mai bun randament la productia de carne:

1. Marele Alb(Yorkul mare). Vorbim despre cea mai cunoscuta rasa de porci din Romania si nu numai. S-a format in jurul anului 1850 in Anglia ca rezultat al unor incrucisari intre rase locale si rasele Micul alb, Essex, Chinezesc cu masca si Napolitana. A fost dezvoltat special pentru productia de carne. Caracteristici:

- parul si soriciul de culoare alba;

- inaltimea unui exemplar adult variaza intre 85 si 90 cm;

- poate atinge o greutate de peste 400 kilograme;

- grosimea medie a stratului de slanina este de 2 cm;

- usor de crescut. Are nevoie de adapost suficient de spatios, apa proaspata si hrana diversificata. Mananca legume, cu fructe sau cu cereale. Se pot folosi cu succes si plante furajere, insa si furaje verzi. De asemenea, se poate introduce zerul si faina din oase de peste in alimentatia Marelui Alb;

- o scroafa fata in medie 10-12 purcei la o fatare;
- crestere rapida. Un exemplar poate atinge 100 kilograme la varsta de 180 de zile(daca e hranit optim).

2. Hampshire. Are originea in zone din jurul Angliei de Nord si Scotiei din secolele al XVIII-lea si al XIX- lea. A fost numit dupa statul Hampshire din Regatul Unit. In 1830, Hampshire a fost introdusa in Statele Unite. Caracteristici:

- corpul colorat in alb si negru, ratul alungit, urechile mici;

- desi sunt considerati porci de dimensiune medie, sunt destul de grei. Un mascul poate atinge 300 kilograme, iar o femela, 260 kilograme;

- carne de calitate ridicata. Stratul mediu de grasime este de circa 11-12 mm;

- nu tolereaza spatiile inguste, deoarece se plictisesc repede. Vor incerca sa strapunga spatiul in care sunt inchisi pentru a-si recapata libertatea. Nu sunt pretentiosi la hrana;

- nu sunt agresivi;

- o scroafa fata in medie 9 pui. S-au consmenat si cazuri cu fatare de 12-13 exemplare;

- un purcel poate atinge suta de kilograme in circa 6 luni.

3. Duroc. Este a doua cea mai raspandita rasa de suine din lume. E specializata pentru productia de carne. Vorbim despre carne multa si de calitate. S-a format in SUA, fiind recunoscuta oficial in anul 1883. Primele animale au fost aduse in America de emigranti. Caracteristici:

- culoarea predominanta este cea roscata, de aceea Duroc a primit so porecla de vierul rosu;

- talie medie spre mare. Un mascul poate atinge 350-410 kg, iar scroafele, 300-350 kg;

- stratul de grasime atinge maximum 3 cm(continutul de carne in carcasa unui porc adult constituie cca 80%);

- cresterea pe pasune este cea mai potrivita. Se recomanda cresterea lor in tarcuri de la incepatul primaverii pana toamna, apoi mutarea in adaposturi;

- pretentiosi la hrana. Au nevoie de hrana bogata in proteine, deoarece rasa se maturizeaza devreme. Se recomanda hranirea porcilor cu cartofi, siloz combinat, leguminoase si srot. De asemenea, se recomanda includerea in ratie a produselor lactate, a sfeclei de zahar si a fainei de peste si de oase.

- nu sunt agresivi;

- o scroafa fata in medie 8-9 purcei la o fatare;

- un purcelus poate ajunge la 100 kg in circa 180 de zile.

4. Pietrain. A aparut in secolul al XX-lea prin incrucisarea speciilor Berkshire si Yorkshire. Caracteristici:

- culoarea pielii este alba, cu prezenta anumitor pete cenusii si negre pe spate si cap;

- inaltimea maxima este de 80 cm, iar greutatea de circa 240 kilograme;

- stratul de grasime subcutanata nu depaste 10 mm. Randamentul de carne din carcasa este de 85%;

- carne de inalta calitate, cu continut scazut de grasimi;

- hrana trebuie aleasa cu atentie, mai ales la purcei, care au nevoie de alimente complementare inca din primele zile dupa nastere. Este necesara dieta specifica, suplimente de vitamine si alimente bogate in calorii;

- sunt sensibili la frig, din cauza stratului subtire de grasime. Trebuie crescuti in adaposturi calde si curate;

- fertilitate medie de 9-10 purcei la o fatare.

Citeste si: Cum sa calculezi greutatea porcului fara cantar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca ai facut o traditie din a creste si a sacrifica porc in fiecare an, probabil crezi...
Obisnuiesti sa tai porcul de Ignat? Sau preferi sa-l cumperi deja taiat? Oricare dintre variante e la...
Bujenita este o pastrama obtinuta, de obicei, din carne de vanat. Preparatul, insa, se poate face si...