Porc in viu vs porc taiat. Ce varianta e mai convenabila?

Porc in viu vs porc taiat. Ce varianta e mai convenabila?

Obisnuiesti sa tai porcul de Ignat? Sau preferi sa-l cumperi deja taiat? Oricare dintre variante e la mare cautare in Romania si vine cu avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, un porc in viu costa mai putin per kilogram, insa , dupa taiere, pretul sau creste vizibil, deoarece se pierde un procentaj important din greutatea animalului.

Porc in viu. Cat costa un kilogram? In octombrie 2023, pretul unui kilogram de porc in viu se invartea intre 15 si 30 lei, in functie de specie. Ca de obicei, Mangalita este cea mai scumpa rasa de porci. Asadar, daca doresti sa cumperi un porc viu de 100 kilograme, va trebui sa scoti din buzunar minimum 1500 lei.

Carcasa de porc. Cat costa un kilogram? Tot in fermele specifice, carcasa de porc are un pret cuprins intre 25 si 35 de lei.  Mangalita este, evident, cea mai scumpa versiune de carne de porc in Romania.

Porc in viu. Cat se pierde din greutatea animalului dupa sacrificare? Conform specialistilor in domeniu, orice porc pierde, dupa sacrificare si pregatire, undeva la 28% din greutate! Aceasta pierdere e compusa din:

- scurgerea sangelui. Circa 15% din greutatea animalului se pierde dupa acest proces;

- parlirea, transarea si eliminarea intestinelor si curatarea burtii. De pe urma acestor procese la fel de necesare, porcul mai pierde circa 10-13% din greutate.

Porc in viu vs carcasa de porc. Concluzie. Un porc viu cu o greutate de 100 kilograme, care costa 1500 lei, va avea dupa sacrificare si pregatire in jur de 82 kilograme. Asta inseamna ca ai platit in realitate 18,3 lei per kilogram, in loc de 15 lei! Tot iesi mai bine decat la carcasa, unde spuneam ca preturile pleaca de 25 lei/kilogram. Acum depinde de prefetintele tale si de traditia pe care, pana la urma, ai fixat-o in familie. 

Citeste si: Cum sa calculezi greutatea porcului fara cantar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca ai facut o traditie din a creste si a sacrifica porc in fiecare an, probabil crezi...
Vrei sa cresti un porc sau, pur si simplu, vrei sa-l cumperi pentru Craciun? Iti dam o...
Bujenita este o pastrama obtinuta, de obicei, din carne de vanat. Preparatul, insa, se poate face si...