Cum sa detectezi diabetul la caini

Cum sa detectezi diabetul la caini

Cainii cu diabet nu mai au capacitatea de a produce suficienta insulina pentru a-si regla in mod corespunzator glicemia. Insulina este responsabila cu transmiterea zaharurilor catre celule pentru energie. Astfel, cu un exces de zahar in organism si fara suficienta energie la nivel celular, un caine diabetic va pierde in greutate, va face cataracta si va suferi de infectii ale vezicii urinare si de anumite boli de rinichi. Nu exista vindecare pentru diabetul canin, dar cu cat depistezi afectiunea mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai eficient.

Diabetul la caini. Predispozitie:

1. Obezitate. Diabetul canin se poate produce atunci cand un caine este mai greu decat media. Verifica din cand in cand cutia toracica a cainelui. Treci mana de-a lungul acesteia. Ar trebui sa poti simti coastele cainelui cu usurinta. Daca nu, cainele ar putea fi supraponderal. Unii caini au blana incredibil de lunga si de groasa, ceea ce poate face mai dificila verificarea. Un alt test eficient este apasarea usoara pe spate pentru a simti oasele soldului. Daca le simti fara probleme, atunci cainele tau nu este supraponderal. Daca animalul de companie este supraponderal, mergi la medicul veterinar, care ii va da o dieta speciala. Nu uita sa iti plimbi cainele cat de des se poate!

2. Varsta inaintata. Diabetul se dezvolta, de obicei, la caini cu varste cuprinse intre 7 si 9 ani. Pe masura ce cainele imbatraneste, reducerea exercitiilor fizice poate duce la cresterea in greutate. Acest fenomen indica niveluri crescute de glucoza si un nivel insuficient de insulina, ceea ce produce diabetul.

3. Rasa. Orice caine poate dezvolta boala. Totusi, unele rase au o predispozitie mai mare de a face diabet. Vorbim despre: Australian Terrier, Schnauzer standard, Samoiedu, Pudel in miniatura, Schnauzer in miniatura, Dachshunds, Bichon Frise, Beagles si Cairn Terrier. De asemenea, femelele nesterilizate sunt mai predispuse la diabet. Un caine cu risc crescut de a dezvolta diabet este o femela supraponderala, nesterilizata, dintr-o rasa predispusa, cum ar fi un teckel sau un beagle. La fel de important: cainii din rase mixte nu sunt imuni la dezvoltarea diabetului.

Diabetul la caini. Identificarea:

1. Sete constanta. Unul dintre cele mai evidente semne ale diabetului zaharat este consumul excesiv de apa. Nivelurile ridicate de glucoza duc la deshidratare, ceea ce va produce o sete mare pentru cainele tau. Band apa mai multa, patrupedul va urina mai frecvent. De multe ori, i se va intampla sa urineze prin casa, deoarece ii va fi aproape imposibil sa se abtina. Nu limitati aportul de apa al cainelui! Prietenul tau necuvantator are nevoie de respectiva cantitate pentru a se mentine hidratat.

2. Somnolenta nefireasca. Un semn cheie al diabetului este letargia sporita. Cainele este obosit pentru ca zaharul nu este absorbit in celule. Somnolenta rezultata este cunoscuta sub denumirea de oboseala cauzata de diabet.

3. Semne de caracta. Cainii diabetici pot dezvolta cataracta. Mai mult, acestia risca orbirea brusca din cauza retinopatiei diabetice (o boala care afecteaza retina).

4. Control veterinar. Diabetul netratat poate duce la complicatii. Veterinarul va efectua teste de sange pentru a vedea cat de ridicate sunt nivelurile de glucoza in sangele cainelui si pentru a se asigura ca niciun alt organ nu a fost afectat de diabet.

5. Teste specifice. Exista mai multe teste (sange si urina) pe care medicul veterinar le va efectua pentru a pune un diagnostic cainelui. Individual, oricare dintre aceste teste ar putea indica o gama larga de afectiuni si boli, dar luate impreuna, ele pot descoperi diabetul canin:

- o analiza de urina este o examinare chimica a urinei cainelui tau. In primul rand, veterinarul va cere o proba de urina pentru un test cu joja. Daca nu exista zahar in urina, atunci diabetul nu este prezent. Daca zaharul apare in test, atunci sunt necesare analize de sange;

- in continuare va fi efectuat un test de glicemie. Acesta se poate face cu o singura intepatura de ac. Din nou, daca nivelurile sunt normale, atunci diabetul este exclus. Daca nivelurile sunt ridicate, atunci este justificat un test complet de sange;

- un CBC evalueaza nivelul de globule rosii, globule albe si trombocite din sangele cainelui. Daca medicul veterinar gaseste niveluri mai mari de globule albe, acest lucru ar putea indica o infectie a tractului urinar - frecventa la cainii cu diabet zaharat. Numarul scazut de globule rosii ar putea indica deshidratare;

- un profil biochimic seric este prelevat dintr-o proba de sange separata. Acest test se concentreaza pe monitorizarea nivelurilor de zahar si a altor substante din sangele cainelui tau, cum ar fi enzimele, lipidele (grasimile), proteinele si deseurile celulare. Anomaliile de orice fel pot indica diabet. Veterinarul va verifica, in primul rand, nivelul de glucoza serica(zahar). Orice nivel crescut de glucoza indica un probabil diabet(mai ales daca patrupedul nu a mancat inaintea testului);

- testul de fructozamina ofera o imagine de ansamblu asupra nivelurilor de zahar din sange pentru ultimele 2-3 saptamani. Acest test este esential, deoarece un singur rezultat al glicemiei nu este concludent pentru diabet(stresul poate provoca cresteri temporare).

Citeste si: Caini. 7 semne ca animalul tau are febra

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Schinduful este o specie de cimbrisor care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat prin scaderea zaharului din...
Diabetul este o boala comuna care afecteaza persoane de toate varstele, cu predilectie pe cele ajunse la...
Vara vine cu mult soare, caldura, relaxare in vacante pe plaje superbe si mult bronz. Din pacate,...