Cum sa diferentiezi rata de ratoi

Cum sa diferentiezi rata de ratoi

Ai in premiera puisori de rata? Probabil te-au cucerit, dar, la fel de probabil, ti-au starnit o curiozitate fireasca. Cate fetite si cati baietei ai in grup? Toti sunt galbeni, pufosi si dragalasi. Cum sa ii diferentiezi in functie de sex? Iti raspundem in cele ce urmeaza.

Cum sa diferentiezi rata de ratoi(cand sunt mici). In aceasta perioada de crestere, e aproape imposibil sa faci diferenta dintre femela si mascul. Atitudinea nu difera, iar din punct de vedere fizic sunt cam la fel. Un semn, totusi, ca ai in grup un barbatel, ar putea fi marimea. Daca unul dintre pui e considerabil mai mare decat ceilalti, atunci sansele sa fie ratoi sunt destul de mari.

Cum sa diferentiezi rata de ratoi(cand se maturizeaza). Dupa 3-4 luni, se contureaza incet si sigur un grup de rate deja adolescente, pornite spre o maturitate fireasca. Puful a fost inlocuit cu pene, asa ca incepem sa cautam diferentele dintre femele si mascul. Ele pot diferi in functie de rasa, insa exista si cateva caracteristici generale care te vor lamuri:

1. Culoarea penajului. Ratoiul are, de obicei, un penaj mai colorat si mai stralucitor pentru a atrage femelele. De exemplu, la rata mare (Anas platyrhynchos), ratoiul are un cap verde metalic, iar femela are un penaj maro-murdar, pentru camuflaj. Ratele femele au culori mai discrete, de obicei nuante de maro sau bej. In cazul ratelor albe, atat mute cat si Pekin, diferentele nu exista cand vine vorba de culoarea penajului.

2. Coada. La unele specii, ratoiul are pene curbate in sus la coada (cum ar fi cele de la rata mare, rata romaneasca si pekin).

3. Dimensiune si forma. Ratoiul este, adesea, mai mare decat femela. In cazul ratei lesesti, diferenta dintre mascul si femela este si mai evidenta la capitolul marime.

4. Sunetele. Rata (femela) emite sunete mai pronuntate(mac-mac). In schimb, ratoiul macane mai slab, scotand sunete precum un harait. In cazul ratelor mute, sunetele lipsesc, in general. Atunci cand intra in panica, ratele mute emit sunete precum niste macaneli scurte si deloc stridente. Cand sunt in calduri, ratele lesesti tiuie scurt si sacadat atunci cand se simt amenintate.

5. Comportament. Ratoiul, indiferent de rasa, tinde sa fie mai agresiv si mai activ, mai ales in perioada de imperechere. In cazul ratelor vorbarete(pekin, mare etc), femela are un ritual prin care anunta masculul dominant ca e gata de imperechere: se da pe langa el, rotindu-si gatul in mod repetat, ca intr-un dans oriental :)

Citeste si: Cum sa diferentiezi gasca de gascan

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ciorba de rata se aseamana la gust cu cea de pui, insa e nevoie de mai multa...
Daca vrei sa-ti impresionezi invitatii sau vrei sa mananci o delicatesa, incearca reteta piept de rata cu...
Gasca pe varza este cel putin la fel de gustoasa ca si rata pe varza. Iata cum...