Cum sa tratezi durererea de stomac a cainelui

Cum sa tratezi durererea de stomac a cainelui

La fel ca omul si cainele poate suferi din cauza durerilor de stomac. De obicei, patrupedul iti da semne destul de clare cu privire la aceasta suferinta. Odata ce le sesizezi, nu mai sta pe ganduri! Trebuie sa incepi tratamentul! Despre toate acestea in cele ce urmeaza.

Cum sa tratezi durerea de stomac a cainelui:

1. Nu-l hrani timp de 24 ore! Daca sistemul digestiv al cainelui este deranjat, ar trebui sa nu mai manance o zi. In aceasta perioada, stomacul si intestinul animalului nu vor mai produce acelasi nivel de sucuri digestive si astfel va fi redusa sansa de inflamatie. Asadar, nu-ti hrani cainele timp de 24 de ore. Daca inca mai prezinta simptome de durere de dupa aceasta perioada, du-l la veterinar!

2. Ofera-i apa proaspata. Daca patrupedul bea mai putina apa decat in mod normal pe o perioada de 24 ore si inca da semne de suferinta, e clar ca trebuie sa mergi cu el la medicul specialist. De asemenea, fii atent/a la consumul de apa in exces. Unii caini beau apa este masura,iar asta le poate provoca greata si voma. Asadar, e important sa portionezi cantitatile de apa. De exemplu, unui caine cu greutatea sub 10 kg ii este suficient un pahar cu apa la fiecare jumatate de ora. . Pentru un caine de peste 10 kg, este necesara o jmatate de cana in acelasi interval orar. Daca animalul consuma apa si nu vomita timp de 2-3 ore, atunci lasa-i acces liber la vasul cu apa. Daca varsa in continuare, mergi cu patrupedul la veterinar!

3. Creeaza-i o dieta speciala. Daca, dupa 24 de ore fara mancare, cainele pare sa revina la normal si are pofta de mancare, hraneste-l cu grija timp de o zi. Ofera-i alimente cu continut scazut de grasimi, usor de digerat, precum piept de pui, iepure, curcan sau cod. Poti combina aceste carnuri cu paste, orez sau piure de cartofi ( fara adaos de produse lactate). Evita sa-i dai bobite in acest interval, deoarece acesetea nu contin carne prea multa si i pot face rau. Exista in cabientele veterinare si in petshop-uri, boabe speciale care au rolul de a grabi recuperarea cainelui dupa o durere de stomac.

4. Ofera-i o cantitate scazuta de hrana, la inceput. Dupa 24 ore de post, cainele ar trebui sa primeasca un sfert din portia sa normala! Astfel vei verifica daca se mai simte sau nu rau. Daca dupa 24 de ore fara hrana cainelui inca nu ii este foame , atunci este necesar un control veterinar.

5. Ofera-i atentie. Stai linistit alaturi de cainele tau si adreseaza cuvinte blande alagturi de o mangaiere pe crestet si pe spate. Evita sa il mangai pe burta, deoarece s-ar putea sa il doara.

6. Asigura-i o sursa de caldura. Unii caini pot beneficia de pe urma terapiei ermice. Daca patrupedul tremura, aplica-i pe corp o sticla de apa fierbinte infasurata intr-un prosop. Nu lega sistemul impovizat de incalzire de corpul cainelui. Daca ii e frig, se va lipi singur de sticla cu apa fierbinte.

7. Contacteaza medicul veterinar, daca e necesar. Semne clare ca metodele de mai sus nu functioneaza, iar cainele trebuie dus la veterinar:

- incearca sa vomite, dar nu poate, e prea agitat si saliveaza excesiv? Ar putea fi semn al rasucirii stomacului!

- vomita mai mult de 4 ore;

- apatie pe termen lung.

- lipsa poftei de mancare pentur mai mult de o zi;

- diaree (fara sange) mai mult de 24 ore;

- diaree cu sange;

- semne clare de sfuerinta(schelalait frecvent si chiar plans).

8. Trateaza-l cu medicamente antigreata. Daca patrupedul are probleme regulate cu durerile de stomac dintr-o cauza cunoscuta (cum ar fi chimioterapia sau o afectiune a rinichilor), atunci medicul veterinar vaprescrie un medicament pentru a le trata. Maropitant (Cerenia) este prescris in mod obisnuit pentru cainii aflati sub chimioterapie. Acest comprimat se administreaza o data pe zi si functioneaza timp de 24 ore. Doza orala este de 2 mg/kg, ceea ce inseamna ca un Labrador de marime medie ia un comprimat de 60 mg o data pe zi.

Semne ale durerii de stomac la caine:

1. Stare de agitatie. Iti cunosti cainele, deci ar trebui sa stii cand nu se comporta natural. Indiferent daca cpatrupedul este plin de energie sau mai lenes, vei constientiza cand devine nelinistit. Acest comportament poate fi un semn de disconfort la stomac. Cel mai probabil cainele nu-si va gasi o pozitie confortabila in care sa se intinda sau e posibil sa se plimbe inainte si inapoi la nesfarsit.

2. Privirea catre flancuri. Flancurile unui caine sunt situate langa picioarele din spate, chiar in fata coapselor. Uneori, cainele nu intelege ce i se intampla, asa ca intinde gatul spre zona cu disconfort, de parca ar incerca sa vada ce-l doare. Un caine care se uita catre flancuri ar putea avea dureri de stomac.

3. Lins excesiv. Durerea de stomac sau crampele pot face cainele sa simta greata. Cand se intampla acest fenomen, cainele isi va linge buzele mai des. De asemenea, e posibil sa isi linga o laba sau o alta parte a corpului. Salivarea neobisnuita sau excesiva poate fi, de asemenea, un semn de greata sau tulburari stomacale. Unele rase saliveaza in mod natural mai mult decat altele, asa ca foloseste-ti cunostintele despre animalul tau pentru a decide daca saliva este sau nu anormala. Inghititul este, de asemenea, asociat cu disconfort la stomac.

4. Zgomot in stomac si flatulenta. Daca o tulburare digestiva a cauzat durerea de stomac, s-ar putea sa auzi stomacul cainelui. Acest sunet este aerul care se misca in interiorul intestinului si se poate transforma in flatulenta! Daca nu stomacul animalului nu emite niciun zgomot, nu inseamna automat ca animalul n-are nimic in acea zona a corpului!

5. Pozitia de rugaciune. Un semn clasic de disconfort la stomac este adoptarea pozitiei de rugaciune(cu pieptul la pamant si trenul posterior ridicat). Seamana foarte mult cu momnetul in care cainele tau se aseaza in pozitia de joaca. Vei face, insa, usor diferenta dintre cele doua situatii, sesizand atitudinea cainelui. Asezandu-se in pozitia de rugaciune, cainele incearca sa isi intinda stomacul pentru a usura disconfortul.

6. Varsaturi si diaree. La fel ca oamenii, cainii sufera de varsaturi si diaree atunci cand au tulburari digestive. Nu-l certa, asadar, daca se scapa pe el. Nu se poate abtine!

Citeste si: Cum sa convingi un caine sa inghita pastile?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...
Lhasa Apso este o rasa de caine de mici dimensiuni cu originea in regiunea Lhasa din Tibet....