Cum sa tunzi oile. Pregatirea:
1. Motivele pentru care se tund oile. Exista doua motive: 1. sanatatea oilor; 2. comercializarea lanii(desi in Romania acest comert a devenit aproape inexistent...). In primul rand, o oaie netunsa va avea de suferit in sezonul cald. De asemenea, murdaria acumulata in lana ii poate dauna. In principiu, o oaie se tunde o data pe an. Un singur exemplar poate produce intre 8 si 10 kg de lana.
2. Alege perioada potrivita a anului. Cum spuneam cele mai multe rase de oi se tund o singura data pe an. Exceptia? Cele cu crestere rapida a lanaii, care vor fi tunse de doua ori in 12 luni. Cel mai bun moment al anului pentru tunderea oilor este primavara devreme, inainte de fatarea mieilor. Astfel, locul in care se vor dezvolta mieii va fi mai curat, iar accesul la tatele mamicilor va fi mai simplu. Nu in ultimul rand, oile tunse mananca mai mult, deoarece au nevoie de mai multa caldura corporala. Astfel oile gestante vor avea parte de o nutritie suplimentara, necesara inainte de a fata. Tunsul cu o luna inainte de fatarea mieilor este ideal. Daca ai oi din rase cu crestere rapida a lanii( Cotswolds, Icelandics si Lincolns), tunde-le la sfarsitul verii/inceputul toamnei. Oile vor avea nevoie de cel putin sase saptamani pentru a pune lana la loc inaintea iernii.
3. Apeleaza la o persoana cu experienta, daca nu te pricepi. Poate nu pare, dar tunsul oilor nu e pentru oricine. Este nevoie de incredere, indemanare si forta fizica. O persoana neexperimentata poate strica lana si chiar provoca rani animalelor. De asemenea le va stresa suplimentar, deoarece nu se va pricepe sa pozitioneze corect oile in timpul tunsului.
4. Echipamentul potrivit. In zilele noastre, exista masini de tuns oi profesionale. Sunt electrice si le gasesti in magazinele de casa si gradina. Sigur ca mai sunt ciobani cu experienta care-si tund oile cu foarfeca manuala. Nu iti recomandam, deoarece e nevoie de pricepere suplimentara. In plus, vei avea nevoie de mai mult timp pentru a tunde oile. O masina electrica are 3 parti: corpul principal, pieptene si freze. Alege o masina cu un numar mai mare de dinti. Aceasta va taia cu mai multa acuratete si mai aproape de piele.
5. Aduna oile in tarc. Inainte de tunsoare, oile trebuie stranse in tarc. Daca ai cum, separa miei de exemplarele mature. De asemenea, tine berbecii separati. Un alt aspect esential? Nu tunde oile, daca sunt ude. Mai exact, nu tunde oile pe timp de ploaie! Risti chiar sa le electrocutezi in caz de contact cu descarcari electrice. De asemenea, lana nu e calitativa atunci cand e uda...Nu in ultimul rand, va trebui sa tii oile nemancate o zi inainte de a le tunde. Vor elimina mai putine toxine prin piele, iar procesul de tundere va fi simplificat. In plus, se vor simti mai confortabilcu stomacul gol, atunci cand vor fi puse in pozitiile de tuns.
Cum sa tunzi oile. Pasi:
1. Pune oaia in pozitie. Primul pas in tunderea oilor este sa o fixezi in pozitia corecta. Exista cinci pozitii prin care vei trece oaia in procesul de tundere. Prima presupune rasturnarea usoara a oii pe spate. Prinde apoi oaia intre genunchi(din zona omoplatilor), astfel incat burta oii sa fie expusa, iar picioarele sa-i fie suspendate.
2. Incepi tunsoarea de la burta. Lana de pe burta este cea mai murdara si nici n-are valoare pentru vanzare. Foloseste miscari lungi si ferme, taiand lana din varful pieptului pana in zona deschisa a coastelor(pe flanc). Fa prima forfecare pe partea dreapta, a doua pe partea stanga, apoi elimina lana dintre cele doua zone.
3. Tunde partea interioara a picioarelor din spate. Urmatorul pas este eliminarea lanii dintre picioarele din spate si de la fund:
- apleaca-te spre inainte( continuand sa tii oaia ferm intre genunchi)si foloseste masina de tuns de-a lungul interiorului piciorului drept;
- acum indeparteaza lana de-a lungul picioarelor. Este posibil sa fie nevoie de cel putin o repetare pentru ca lana sa fie eliminata cum trebuie; Apoi, vei trece masina de tuns pe interiorul piciorului drept. Ai mare grija cum tunzi oaia! Exista riscul de a-i taia tatele! Cel mai sanatos ar fi sa acoperi zona cu mana nedominanta.
4.Schimba pozitia si tunde piciorul stanga spate. Intoarce-te la aproximativ 90 grade, astfel incat genunchiul drept sa fie in fata pieptului, iar piciorul drept al oii sa fie intre picioarele tale, iar partea stanga sa fie expusa. Mai intai elimina lana de pe piciorul stang din spate, incepand dinspre copite si urcand aproape de coloana vertebrala. Muta piciorul drept cu cativa centimetri inapoi pentru a obtine un acces mai bun la coada oii. Pozitioneaza masina de tuns astfel incat sa intre in lana din partea de sus a cozii. Efectueaza o miscare de la varful cozii in sus, de-a lungul coloanei vertebrale. Repeta o data sau de doua ori pentru a indeparta toata lana de pe coada. Avand un acces simplu la capul oii in aceasta pozitie, poti tunde si lana din aceasta zona.
5. Tunde pieptul, gatul si barbia. Inainte de a continua, va trebui sa treci in a treia pozitie: Pune piciorul drept intre picioarele din spate ale oii si piciorul stang la baza coloanei ei, tinandu-i corpul ferm intre genunchi. Foloseste mana stanga pentru a prinde oaia de sub barbie si intinde-i capul spre inapoi. Tunde zona pieptului si a gatului, terminand chiar sub barbie. Continua apoi sa tunzi paralel de-a lungul partii stangi a gatului, terminand cu zona ochilor si cu urechea(sub ureche). Foloseste mana stanga pentru a-i tine urechea intr-o pozitie de siguranta, astfel incat sa nu o ciupesti cu masina de tuns.
6. Elimina lana din zona umerilor. Schimba greutatea corpului si manevreaza incet oaia, astfel incat sa ai acces potrivit la omoplatul ei stang. Pielea din aceasta zona e de obicei destul de incretita, asa ca va trebui sa folosesti o mana pentru a o intinde. Vei putea astfel sa tunzi cu mai multa usurinta , fara riscul de a ciupi pielea oii. Incepand de la genunchiul stang, tunde in sus spre omoplatul stang, folosind una sau doua miscari ferme pentru a elimina lana. De asemenea, tot in aceasta pozitie tunde si lana de pe interiorul piciorului stang din fata.
7. Schimba pozitia si tunde de-a lungul spatelui. Treci oaia in cea de-a patra pozitie. Muta animalul in jos de-a lungul tibiei pana cand ajunge sa stea intinsa pe partea dreapta. Tine piciorul drept intre picioarele din spate si piciorul stang sub umarul ei.
E timpul pentru miscari lungi, care sa se intinda pe spinarea oii. Pozitioneaza foarfeca la coada si fa o tunsoare lunga si dreapta pana la cap, ramanand paralel cu coloana vertebrala. Continua cu astfel de miscari, pana cand dai jos toata lana de pe spate si de pe partea stanga.
8. Schimba pozitia si elimina lana de-a lungul partii drepte. E momentul pentru pozitia cu numarul 5! Roteste piciorul drept, astfel incat sa stai in picioare, cu botul oii intre genunchi. Fa o forfecare de-a lungul partii drepte a capului, gatului si umerilor, folosind trei sau patru miscari la fel de ferme. Nu uita sa tii pielea din zona umarului cu mana stanga. Odata ce gatul si umarul sunt tunse, elimina lana de pe piciorul drept, de la omoplat pana la copite. Apoi, fa o serie de tunsori diagonale de-a lungul flancului oii. Foloseste-ti mana stanga pentru a apasa articulatia umarului drept al oii. O vei mentine astfel in pozitie stabila.
9. Tunde piciorul drept si sfertul posterior. Deplaseaza usor piciorul drept inainte, astfel incat sa poti mana stanga pe flancul drept al oii, aplicand o presiune ferma. Astfel vei obliga animalul sa-si tina piciorul drept (facandu-l mai usor de tuns) in timp ce intinde pielea. Tunde printr-o miscare curba de la flancul oii pana la piciorul drept din spate. Odata ce ai tuns piciorul, fa ultimele retusuri in spate.
Citeste si: Inmultirea oilor. Cum sa recunosti un berbec bun de prasila