Khobz. Ingrediente:
- 500 g de faina alba;
- 150 g de faina de gris fin (optional, pentru o textura mai rustica);
- 10 g de sare;
- 10 g de zahar;
- 7 g de drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata);
- 300 ml de apa calduta;
- 2 linguri de ulei de masline;
- o lingurita de seminte de susan sau chimen (optional, pentru decor).
Khobz. Mod de preparare:
- dizolva drojdia, intr-un castron mic, in putina apa calduta si adauga zaharul.
- lasa drojdia sa stea circa 10 minute, pana face spuma.
- intr-un castron mare, amesteca faina alba cu faina de gris si sarea.
- toarna drojdia activata si incepe sa framanti adaugand treptat apa calduta.
- odata ce aluatul incepe sa se formeze, adauga uleiul de masline si framanta bine timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios.
- accopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc caldut timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
- imparte aluatul in doua bucati egale si formeaza doua turte rotunde, de aproximativ 2 cm grosime.
- pune turtele pe o tava tapetata cu hartie de copt si presara deasupra seminte de susan sau chimen, daca doresti.
- acopera turtele cu un prosop si lasa-le sa mai creasca o jumatate de ora.
- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.
- coace painea cam 25 de minute, pana devine aurie si suna a gol cand o lovesti usor pe fund.
- lasa painea la racit pe un gratar inainte de servire.
- daca vrei o paine cu o crusta mai crocanta, stropeste-o cu putina apa inainte de coacere.
- daca doresti o paine mai moale, foloseste doar faina alba si unge painea cu unt topit dupa coacere.
Citeste si: Cum sa faci paine Keto. Cele mai tari retete