Cum sa faci pogacea - paine alba fara dospire

Cum sa faci pogacea - paine alba fara dospire

Pogacea se numeste painea alba sarbeasca, facuta fara dospire! Nu e dificil de preparat si ofera un gust special! O poti prepara si tu acasa, chiar daca nu ai experienta cu aluaturile cu drojdie.

Pogacea. Ingrediente pentru aluat:

- un kilogram de faina;

- 40 grame de drojdie proaspata;

- 250 mililitri de apa;

- 250 millitri de lapte;

- 2 oua;

- 2 linguri de zahar;

- 2 lingurite de sare;

- 2 linguri de otet 9% (20 ml);

- 150 mililitri de ulei rafinat de floarea-soarelui.

Pogacea. Alte ingrediente:

- un ou (pentru ungerea painii inainte de coacere);

- seminte de susan (pentru presararea painii inainte de coacere).

- o tava rotunda, cu diametrul de 30 centimetri.

Pogacea. Mod de preparare:

- faramiteaza drojdia si amestec-o cu zaharul, frecand totul cu lingura.

- adauga laptele rece si apa calda (sa aiba 60 grade Celsius‌). Amesteca bine.

- adauga ouale si 100 mililitri de ulei rafinat de floarea-soarelui. Amesteca iar.

- adauga otetul. Amesteca.

- adauga 500 grame de faina cernuta si sarea. Amesteca bine cu telul/spatula.

- incorporeaza treptat faina ramasa in aluat. Apoi adauga uleiul ramas (50 ml) si continua sa framanti aluatul cam 10 minute, pana devine neted, moale si nelipicios.

- presara masa de lucru cu faina;

- separa aluatul in 6 parti egale. Modeleaza partile sub forma de bilute si acopera-le cu folie alimentara/cu un prosop curat de bucatarie. Lasa-le asa pentru un sfert de ora;

- intinde fiecare biluta de aluat sub forma de foaie ovala si subtire, cu grosimea de circa 2 milimetri, latimea de aproximativ 20 centimetri si lungimea de 60 centimetri.

- ruleaza foaia sub forma de rulou, incepand de la o margine lunga. Ruleaza putin ruloul pe suprafata de lucru, pentru a avea grosimea uniforma pe toata lungimea sa.

- impleteste cate doua rulouri.

- modeleaza un melc din prima cosita si pune-l in mijlocul tavii, careia i-ai tapetat in prealabil fundul cu hartie de copt si i-ai uns peretii cu unt.

- ruleaza celelalte doua cosite in continuarea melcului.

- acopera painea cu folie alimentara si las-o intr-un loc cald pentru o ora.

- unge suprafata painii cu ou batut, utilizand pensula.

- optional, o poti presara cu seminte de susan sau alte seminte.

- coace painea pentru un sfert de ora in cuptorul preincalzit pana la 200 grade Celsius. Apoi redu temperatura pana la 180 grade si continua sa coci painea inca 25 minute. Verifica daca e gata cu o scobitoare!

- muta painea pe gratar si las-o sa se raceasca.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Paine de casa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pogacea se numeste painea alba sarbeasca, facuta fara dospire! Nu e dificil de preparat si ofera un...
Aperitivele trebuie sa fie pe masa ta, mai ales in zilele de sarbatoare, atunci cand musafirii iti...
Frittata este o reteta italiana care, de obicei, contine carne si oua. O poti compara cu omleta,...