Humus. Reteta de la 0. Ingrediente pentru 600 grame:
- o cana (200 g) de naut uscat;
- o lingurita si jumatate (9 g) de praf de copt;
- un catel de usturoi;
- o jumatate de cana (112 g) de tahini;
- o jumatate de lingurita (2,5 g) de sare kosher;
- 2 linguri (30 ml) de suc natural de lamaie;
- ulei de masline extra virgin;
- sumac/paprika;
- apa.
Humus. Reteta de la 0 . Mod de preparare:
- pune hummusul intr-un castron si acopera-l cu apa;
- tine hummul la inmuiat peste noapte, la temperatura camerei. Daca esti in criza de timp, pune nautul intr-o oala cu apa clocotita si tine-l la inmuiat timp de o ora.;
- scurge si usuca nautul. Foloseste o sita deasupra chiuvetei;
- amesteca nautul intr-o tigaie antiaderenta cu praful de copt si prajeste-l fara ulei timp de 3 minute. Praful de copt va ajuta la decojirea nautului;
- adauga apa peste naut(cat sa-l acoperi) si fierbe-l la foc mare, pana cand apa da in clocot;
- continua fierberea, dar la foc mic pentru aproximativ o ora( pana cand observi ca nautul s-a inmuiat);
- opreste focul si indeparteaza pielitele cu ajutorul unei linguri;
- strecoara nautul intr-un castron. Freaca nautul cu degetele pentru a indeparta pielitele rezistente. Pune deoparte la racit pentru 2 ore o ceasca din apa de la naut(240 ml). Arunca apa ramasa. Ar trebui sa ai la dispozitie 2 cesti (400 g) de naut gatit.
-amesteca la blender usturoiul si nautul, timp de 4 minute, astfel incat sa obtii o pasta ferma;
- adauga in blender tahini, sarea, sucul de lamaie si o parte din lichidul pus la rece mai devreme;
- da amestescul la blender pana cand obtii o pasta fina. E posibil sa nu ai nevoi de tot lichidul pus la rece;
- gusta hummusul si potriveste-l de sare;
- intinde pasta pe o farfurie si stropeste-l cu uleiul de masline extra virgin;
- presara putin sumac sau boia de ardei peste humus si serveste-l cu pita si legume crude.
Reteta hummus rapid. Ingrediente pentru 320 grame:
- o conserva de naut (425 g);
- 3 linguri de ulei de masline extra virgin (44 ml);
- 3 linguri de tahini (44 ml);
- o lingurita si jumatate (22 ml) de suc de lamaie;- un catel de usturoi;
- o lingurita de sare (5,5 g);
- o jumatate de lingurita (1 g) de piper negru macinat;
Reteta hummus rapid. Mod de preparare:
- scurge si clateste nautul. Pune-l intr-o sita si toarna apa rece peste el.
- pune nautul intr-un procesor pentru alimente, alaturi de ulei, tahini, sucul de lamaie si usturoi.
- amesteca ingredientele timp de 3 - 5 minute, pana cand nautul devine fin;
- adauga sarea si piperul negru macinat si mai amestecati putin.
- pune hummusul intr-un castron si stropeste-l cuulei de masline extra virgin.
- presara putina boia sau chimen peste humus.
- se cosnsuma cu pita/chipsuri si legume crude.