Cum sa faci hummus

Cum sa faci hummus

Hummusul este un condiment originar din Orientul Mijlociu, dar cu o larga popularitate pe intreg Mapamondul. Daca vrei sa prepari hummus acasa, trebuie sa stii ca e nevoie de ceva timp. Ai la dispozitie 2 retete/metode de a gati hummusul: 1. de la zero, adica din hummus uscat; 2. cu hummus la conserva, deja inmuiat.

Humus. Reteta de la 0. Ingrediente pentru 600 grame:

- o cana (200 g) de naut uscat;

- o lingurita si jumatate (9 g) de praf de copt;

- un catel de usturoi;

- o jumatate de cana (112 g) de tahini;

- o jumatate de lingurita (2,5 g) de sare kosher;

- 2 linguri (30 ml) de suc natural de lamaie;

- ulei de masline extra virgin;

- sumac/paprika;

- apa.

Humus. Reteta de la 0 . Mod de preparare:

- pune hummusul intr-un castron si acopera-l cu apa;

- tine hummul la inmuiat peste noapte, la temperatura camerei. Daca esti in criza de timp, pune nautul intr-o oala cu apa clocotita si tine-l la inmuiat timp de o ora.;

- scurge si usuca nautul. Foloseste o sita deasupra chiuvetei;

- amesteca nautul intr-o tigaie antiaderenta cu praful de copt si prajeste-l fara ulei timp de 3 minute. Praful de copt va ajuta la decojirea nautului;

- adauga apa peste naut(cat sa-l acoperi) si fierbe-l la foc mare, pana cand apa da in clocot;

- continua fierberea, dar la foc mic pentru aproximativ o ora( pana cand observi ca nautul s-a inmuiat);

- opreste focul si indeparteaza pielitele cu ajutorul unei linguri;

- strecoara nautul intr-un castron. Freaca nautul cu degetele pentru a indeparta pielitele rezistente. Pune deoparte la racit pentru 2 ore o ceasca din apa de la naut(240 ml). Arunca apa ramasa. Ar trebui sa ai la dispozitie 2 cesti (400 g) de naut gatit.

-amesteca la blender usturoiul si nautul, timp de 4 minute, astfel incat sa obtii o pasta ferma;

- adauga in blender tahini, sarea, sucul de lamaie si o parte din lichidul pus la rece mai devreme;

- da amestescul la blender pana cand obtii o pasta fina. E posibil sa nu ai nevoi de tot lichidul pus la rece;

- gusta hummusul si potriveste-l de sare;

- intinde pasta pe o farfurie si stropeste-l cu uleiul de masline extra virgin;

- presara putin sumac sau boia de ardei peste humus si serveste-l cu pita si legume crude.

Reteta hummus rapid. Ingrediente pentru 320 grame:

- o conserva de naut (425 g);

- 3 linguri de ulei de masline extra virgin (44 ml);

- 3 linguri de tahini (44 ml);

- o lingurita si jumatate (22 ml) de suc de lamaie;- un catel de usturoi;

- o lingurita de sare (5,5 g);

- o jumatate de lingurita (1 g) de piper negru macinat;

Reteta hummus rapid. Mod de preparare:

- scurge si clateste nautul. Pune-l intr-o sita si toarna apa rece peste el.

- pune nautul intr-un procesor pentru alimente, alaturi de ulei, tahini, sucul de lamaie si usturoi.

- amesteca ingredientele timp de 3 - 5 minute, pana cand nautul devine fin;

- adauga sarea si piperul negru macinat si mai amestecati putin.

- pune hummusul intr-un castron si stropeste-l cuulei de masline extra virgin.

- presara putina boia sau chimen peste humus.

- se cosnsuma cu pita/chipsuri si legume crude.

Etichete: hummus, hummus retete

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Zacusca! O gustare pe care orice roman o adora. Cati stiu sa o prepare, insa? Multi, cel...
Popcornul sau floricelele, asa cum sunt cunoscute in popor, reprezinta una dintre gustarile preferate ale romanilor si...