Cum sa alegi un televizor. Ce inseamna HD, full HD si ultra HD

Cum sa alegi un televizor. Ce inseamna HD, full HD si ultra HD

Vrei sa-ti cumperi un televizor nou, dar nu prea stii ce sa alegi? Primul criteriu de care vei tine cont, evident, este bugetul. Apoi, odata ce ai stabilit cati banuti vei investi in acest dispozitiv electronic, va trebui sa alegi marimea, diagonala, marca si poate cel mai important rezolutia. Pentru ca da, calitatea imaginii tine de rezolutia cu care este inzestrat televizorul. Astazi, iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre rezolutiile tv.

Cele mai folosite tipuri de rezolutii pentru televizoare:

SD (Standard Definition/Definitie Standard) = 720 x 480 pixeli sau 480p. In Romania, multe televiziuni inca emit in acest format, desi cele mai importante, adica televiziunile cu public important, au trecut si in varianta HD. Probabil ca in cativa ani acest format va disparea de pe retelele de cablu...Formatul SD este destinat televizoarelor mai vechi(inculisv cele cu tub). El functioenaza, insa, si pe tv-urile de noua generatie.

HD Ready(High Definition/Inalta Definitie) = 1280 x 720 pixeli sau 720p; Televizoarele HD Ready sunt printre cele mai utilizate. Nu dispun de tuner HD, dar au un imput digital.

Full HD(Full High Definition) = 1920 x 1080 pixeli sau 1080p. Acest tip de rezolutie creste calitatea, dar si pretului tv-ului. Imaginea e mai buna si mai clara..

UHD 4K (Ultra High Definition) = 3840 x 2160 pixeli sau 2160p. Aceasta rezolutie, dupa cum poti observa si din cifre, este de 4 ori multiplicata fata de cea folosita pe televizoarele HD. Asta inseamna ca imaginea va fi atat de clara incat se pot observa detalii microscopice(fir de par). Din pacate, in Romania foarte putine televiziuni emit in variaNTA UHD. Vorbim despre Digi 4k, Eurosport 4k si Travel Mix 4k. Trendul este, insa, in crestere, asa ca ne putem astepta ca multe televiziuni sa emita in curand ina cest format!

8k7680 × 4320 pixeli. Da! Exista si acest format parca desprins din filmele SF. Desi vei gasi astfel de televizoare pe piata, nu prea isi au rostul in Romania. O singura tleleviziune se lauda ca emite in acest format. Este vorba despre Travel Mix. Nu se stie, insa, daca operatorii de cablu preiau semnalul la aceasta calitate. Asadar, tev-urile 8k sunt device-uri pentru viitor, deocamdata deloc ieftine...

 Concluzie. Asadar, diferentele dintre rezolutii tin de numarul de pixeli. Cu cat acest numar e mai mare, cu atat imaginea devine mai clara si mai buna. 

Citeste si: Care este diferenta dintre televizoarele cu plasma, LCD si LED HD

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traim intr-o societate a boom-ului informational, in care putem vedea la tv tot felul de emisiuni informative,...
Omul modern petrece mult timp in fata tv-ului. E un fenomen firesc, intr-o societate a boom-ului informational....
Iata 2 metode prin care puteti conecta un Macbook Pro la un televizor: 1. HDTV Achizitionati componentele...