Cum sa conduci pe polei

Cum sa conduci pe polei

Printre conditiile meteo nefavorabile pe timp de iarna se numara si poleiul, care poate fi extrem de periculos pentru conducatorii auto, deoarece nu este usor de observat si poate pune in pericol siguranta in trafic. Iata cateva sfaturi despre cum trebuie sa conduceti pe polei: 

In primul rand trebuie sa stiti ca poleiul este o pojghita de gheata, care se formeaza pe carosabil si pe trotuare, datorita ploii inghetate sau in urma inghetarii zapezii topite si care este greu de observat, deoarece are o suprafata plana si transparenta, care nu prezinta bule sau alte denivelari.

Daca va confruntati cu depuneri de polei pe carosabil, trebuie sa va pastrati calmul si sa nu faceti manevre bruste. Evitati apasarea franei si incercati sa tineti volanul drept. Daca simtiti ca masina aluneca intr-o parte, intoarceti usor volanul in partea respectiva, deoarece daca trageti brusc de volan in partea opusa, riscati sa derapati sau ca masina sa se roteasca.

In caz de polei este indicat sa reduceti viteza, luand piciorul de pe acceleratie si pastrand pozitia volanului. Astfel, veti avea un control mai mare asupra masinii si veti putea preveni accidentele.

De asemenea, treceti intr-o treapta inferioara de viteza, pentru a avea mai mult control asupra masinii pe polei.

Ce mai puteti face in caz de polei este sa parasiti carosabilul si sa indreptati masina spre o portiune cu aderenta mai mare, pentru roti, cum ar fi un trotuar.

Daca totusi ajungeti sa derapati, incercati sa indreptati masina spre un loc in care sa nu o avariati prea tare, cum ar fi pe un camp, intr-o curte sau intr-o acumulare de zapada, de pe marginea drumului.

Dupa ce treceti de portiunea cu polei, pastrati-va calmul si pastrati o viteza redusa a masina, semnalizandu-i pe ceilalti participanti la trafic, folosind farurile.

Daca portiunea de polei este mai intinsa este indicat sa scoateti masina de pe carosabil si sa asteptati la o benzinarie sau intr-o parcare, pana cand drumul este curatat.

Pentru a preveni conducerea pe timp de polei si pentru ca aceasta conditie meteo sa nu va ia prin surprindere, puteti lua urmatoarele masuri de precautie:

o Adaptati viteza pe timp de iarna si nu accelerati prea tare cand temperaturile sunt foarte scazute, deoarece puteti da de polei.

o Pastrati o distanta adecvata fata de masina din fata.

o Curatati-va parbrizul de gheata, zapada sau murdarue, pentru a avea o buna vizibilitate.

o Optati pentru cauciucuri de iarna in sezonul rece.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu...
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...