Cum sa prelungesti durata de viata a masinii:
Nu sta cu mana pe schimbatorul de viteze. Multi soferi se obisnuiesc sa tina mana mai tot timpul pe schimbatorul de viteze! E un prost obicei, deoarece duce la uzura prematura a componentelor transmisiei, in special la masinile manuale.
Fa prima schimbare de ulei dupa 80 -160 kilometri. Este absolut necesar sa schimbati uleiul de motor al masinii dupa aceasta borna, mai ales atunci cand conduci o masina noua. Astfel, vei prelungi durata de viata a masinii. In schimb, daca faci un obicei din a conduce autoturismul pe des si pe distante lungi, ar trebui sa faci schimbul de ulei la maximum 8000 km sau conform manualului masinii.
Nu tine prea mult masina nefolosita. Condu masina macar din cand in cand. Perioadele lungi de neutilizare combinate cu o parcare inadecvata duc la ponosirea autoturismului. Rotile se dezumfla si se deformeaza, iar bateria se distruge. Daca tot nu conduci masina, macar pastreaza-o intr-un garaj, departe de intemperii. Umfla rotile din cand in cand si conecteaza bateria la un incarcator pentru a o mentine in viata.
Ai grija cum si de ce prinzi cheia. Nu pune cheia masina pe un lant laolalta cu alte chei! Daca faci asta, vei periclita circuitele din contact, mai ales cand masina trece peste obstacole precum gropi si alte denivelari. Mai exact, aprinderea masinii se poate defecta! Asadar, tine cheia separat pe un breloc sau un lantisor.
Monitorizeaza alimentarea cu combustibil si kilometrajul. Poti utiliza o aplicatie de intretinere a masinii direct pe telefon. Daca nu , poti scrie pur si simplu valorile de kilometraj pe o hartie!De ce? Este foarte important sa tii o evideta a consumului e combustibil. Asa iti vei da seama daca consumul creste fara nicio logica. In acest caz, trebuie sa mergi cu masina in service!
Verifica alinierea masinii. Macar o data pe an cere aceasta verificare in service-ul auto! Daca anvelopele sunt necorespunzatoare, poti afecta durabilitatea anvelopelor, iar pericolul de accidente rutiere creste!
Schimba filtrul de aer ori de cate ori este posibil. Filtrul de aer este plamanul masinii tale. Pe masura ce utilizarea masinii creste, praful este atras de filtru. Un filtru de aer imbacsit va afecta perfomanta masinii. Poti schimba singur acest filtru sau poti cere ajutorul specialziat dintr-un service auto. Oricum, verifica manualul autoturismului pentru a afla cat de des trebuie sa schimbi filtrul de aer.
Evita sa speli motorul. Curatarea motorului la jet de apa poate provoca daune serioase, precum si decuplarea bitilor electrici, a furtunurilor si a garniturilor. Spala, în schimb, motorul cu ajutorul unei carpe imbibate intr-un lichid. Fa asta de doua ori pe an.
Nu neglija utilizarea franei mana. Foloseste frana de mana cand stationezi, indiferent ca lasi masina in panta sau pe teren drept!Utilizarea franei de mana elimina tensiunea transmisiei si, in general, transmisia nu este facuta pentru a va mentine masina stabila.
Citeste si: Cum sa reduci durerea de spate din timpul condusului