De ce sa umfli rotile masinii cu azot

De ce sa umfli rotile masinii cu azot

Din ce in ce mai multi soferi vor sa le fie umflate rotile masinilor cu azot. E o moda preluata din lumea Formulei 1, insa, putini stiu cu adevarat despre ce este vorba.

Aerul contine 78% azot si circa 21% oxigen. In lumea Formulei 1, pneurile sunt umflate cu azot pur. Explicatie? Pentru a evita prezenta vaporilor de apa din pneuri, care la viteze mari specifice acestei competitii ar produce schimbarea presiunii la nivelul pneurilor(acestea se pot dezumfla). Asadar, aerul pompat in roti produce vapori de apa, care la temperaturi mari, provoaca schimbari de presiune.

Concluzie. Daca vei umfla rotile masinii tale doar cu azot, acestea vor ramane mai mult timp la acelasi nivel de presiune. Mai exact, se vor dezumfla mai rar decat in situatia in care le incarci cu aer. Altfel spus, moleculele de oxigen sun mai mici decat cele de azot si se vor strecura mai rapid afara din cauciuc. Ramane intrebarea: merita sa umfli rotile masinii cu azot pur?

Citeste si: Ce sa NU faci cand conduci o masina cu transmisie automata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Schimbul de ulei este esential pentru buna functionare a masinii tale. Soferii stiu asta, de aceea multi...
Antigelul protejeaza masina in anotimpul rece, atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius! Aceasta substanta trebuie...
Distributia motorului trebuie schimbata la un anumit interval de timp, indiferent ca vorbim despre motoare pe curea...