La cat timp se schimba distributia

La cat timp se schimba distributia
La cat timp se schimba distributia La cat timp se schimba distributia

Distributia motorului trebuie schimbata la un anumit interval de timp, indiferent ca vorbim despre motoare pe curea sau despre motoare pe lant. Nu e chiar usor sa faci alegerea corecta si eficienta, fiind vorba despre una dintre cele mai scumpe operatiuni de ingrijire a masinii!

Ce este sistemul de distributie a motorului? Pentru a intelege procesul, trebuie sa compari motorul masinii tale cu o casa pe etaje. In loc de scari ai, insa, cureaua/lantul de distributie. Aceasta/acesta face legatura intre etaje. Pe un nivel se afla axul cu came, pe altul, vilbrochenul, iar pe un alt etaj, pompa de apa. Mai exista unele accesorii, precum intinzatoare si role. Aceste componente sunt sicronizate prin intermediul distributiei. Doar asa motorul masinii functioneaza.

Cand si cum se schimba sistemul de distributie?

- manualul de utilizare. Distributia se schimba conform indicatiilor din manualul de utilizare al automobilului. Intervalul de schimb e diferit de la marca la marca si chiar de la motor la motor.

- distributie pe curea. Cel mai intalnit interval de timp pentru schimbarea sistemului de distributie pe curea este de 5 ani sau 60 000 km rulati!

- distributie pe lant. E mai trainica, dar nu tine o vesnicie. Trebuie verificata la macar 2 ani. De obicei, trebuie schimbat sistemul la 10 ani/180 000 km rulati;

Unde se schimba sistemul de distributie? Daca nu ai scule potrivite si nu te pricepi, mergi intr-un service auto. Este vorba, pana la urma, de o operatiune complicata si migaloasa. Nu e ca si cum ai schimba uleiul...

A cedat cureaua/lantul de distributie? Iata ce se intampla. Motorul se poate defecta, iar asta te va costa enorm. Mai mult chiar decat schiimbarea motorului! Din pacate, modelele mai noi de autoturisme(cele create in ultimii 15 ani) au sanse mai mari sa se distruga, deoarece sunt concepute cu interferenta. Mai exact, dupa ruperea curelei/lantului de distributie, pistoanele lovesc supapele, ceea ce poate duce la pagube majore.

Concluzie. Verificarea sistemului de distributie si schimbarea sa, atunci cand este cazul, sunt operatiuni esentiale pentru sanatatea masinii tale.

Citeste si: De ce sa umfli rotile masinii cu azot

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu...
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...
Jantele masinii tale pot straluci din nou, indiferent de cata murdarie au acumulat in ultima vreme. Trebuie...