Cum poti pune bazele unui fond de pensii?

 Cum poti pune bazele unui fond de pensii?

Nivelul de trai dupa pensionare depinde de investitiile bine gandite din prezent.

Daca doriti sa aveti o pensie linistita, atunci este bine sa puneti bazele unui fond de pensii inca din tinerete.

Iata cateva sfaturi in acests sens:

Informati-va cu privire la fondurile de pensii existente. Diferenta dintre acestea consta in suma lunara sau trimestriala depusa in cont, modalitatea de investitie a banilor, precum si felul in care veti primii banii odata ajunsi la pensie ( suma totala sau in transe).

Alegeti-va o anumita banca pentru pilonul 2 de pensie. Acesta consta intr-un procent retinut lunar din salariu, parte din procentul de pensie obligatorie catre stat. Informati-va cu privire la ofertele diferitor banci, precum si modalitatea de investitie a acestor bani.  

Alegeti in ce doriti sa investiti banii din fondul de pensii. Puteti opta pentru investitia in bonuri de tezaur ( fara risc de pierdere, dar cu un procent mic de castig), in bursa ( cu risc de pierdere, dar cu procent mare de castig la dobanda) sau pentru o investitie mixta ( bonuri de tezaur+ bursa).

Puneti de-o parte bani, in fiecare luna, pentru fondul de pensii. Pe langa suma lunara obligatorie, puteti adauga lunar o alta suma in contul pentru pensie. Cu cat depuneti mai multi bani, cu atat suma finala primita va fi mai substantiala.

Revizuiti-va planul de investitii, cel putin o data pe an, pentru a putea face schimbarile necesare si pentru a va asigura ca faceti cele mai bune alegeri din vine vorba de banii pentru pensie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Noua lege a pensiei a fost publicata in Monitorul Oficial si se asteapta intrarea sa in vigoare!...
Esti salariat in Romania? Vrei sa afli, in orice moment, ce vechime ai acumulat pentru pensia de...
Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explicam tot ce...