Sfaturi pentru alocarea unui buget personal

Sfaturi pentru alocarea unui buget personal

Aminteste despre alocarea personala a bugetului la urmatoarea intalnire intre prieteni si exista foarte mari sanse ca cei prezenti sa ofteze si sa schimbe subiectul.

Aceasta pentru ca alocarea bugetului este o chestiune dificila, consumatoare de timp si un mare obstacol. In realitate acest lucru nici nu poate fi mai departe de adevar! Folosirea unui buget personal pentru a-ti ghida cheltuielile, aduce flexibilitate si libertatea de a nu te ingrijora in privinta banilor, in principal pentru ca stii exact cati bani ai, in loc de a-ti tine respiratia la bancomat sau la scrierea altui cec.

Vei fii constient de suma exacta disponibila pentru cheltuieli, astfel ca vei putea decide daca vrei cu adevarat sa o cheltuiesti. Poate ca ai un obiectiv financiar pe care vrei sa-l atingi; alocarea bugetului pentru acel scop te va ajuta sa-l atingi de 10 ori mai repede decat simpla dorinta.

Oricare ar fi motivul, stabilirea unui buget personal te va rasplati atat financiar, cat si emotional.

- Incepe prin adunarea facturilor recente si chitantelor, precum si a ultimilor fluturasi de salariu. Acestea iti vor da informatii vitale. Ia de asemenea foi albe de hartie, un creion si un calculator.

- Incepe prin a calcula venitul lunar total. Scrie pe o foaie de hartie totalul castigurilor tale lunare. Include salariul, bacsisurile, pensia alimentara, alocatia copilului si orice alte surse de venit. Suma acestor cifre este venitul total lunar.

- Pe a doua foaie de hartie aduna totalul cheluielilor lunare. Incearca sa separi cheltuielile pe categorii: casnice, mancare, transport, utilitati, cheltuieli medicale, distractie si asa mai departe. Asigura-te ca incluzi banii plasati in economii, fonduri de urgenta si reducerea datoriilor, daca e cazul. Foloseste facturile si chitantele pentru a putea aproxima costurile lunare ale fiecarei nevoi si noteaza totalurile separate pe fiecare categorie. Aduna totalurile categoriilor, iar suma rezultanta inseamna cheltuielile totale lunare.

- Compara suma cheltuielilor cu suma veniturilor. Un numar ar trebui sa fie mai mare decat celalalt; modelarea bugetului in continuare depinde de care suma e mai mare.

- Daca venitul este mai mare decat cheltuielile, ai o veste buna! Inseamna ca iti acoperi cheltuielile si te mentii la suprafata din punct de vedere financiar. Dar nu te umfla in pene pentru ca nu ai nici o garantie ca obtii maximul din investitia facuta. Evalueaza fiecare din cheltuieli si identifica zonele care ar putea fi reduse fara dificultati. Foloseste banii pe care ii economisesti pentru a mari contul de pensii sau a face o plata in plus la ipoteca si iti vei face o favoare de doua ori: o data prin folosirea inteleapta a banilor si a doua oara prin asigurarea viitorului.

- Daca cheltuielile sunt mai mari decat venitul, te indrepti spre necaz. Intoarce-te la cheltuieli si afla exact unde se duc banii si apoi redirectioneaza-i. Daca mananci in oras cinci zile pe saptamana, incepe sa tai si fa planuri sa gatesti acasa mai des. Poate platesti pentru o masina scumpa in leasing, cand una mai veche ar putea foarte bine sa-ti satisfaca nevoile. Ia economiile si foloseste-le sa iti platesti datoriile sau pune la punct un fond pentru zile negre. Managementul banilor va lua timp pentru perfectionare, dar nu e niciodata prea tarziu sa incepi.

- Acum e timpul pentru partea distractiva: stabilirea obiectivelor pentru tine insuti! Fie ca vrei sa te pensionezi la 45 ani sau sa pui suficienti bani deoparte pentru o vacanta prelungita in Caraibe, un buget te va ajuta sa progresezi in atingerea scopului. De indata ce ai identificat un scop financiar important pe care vrei sa-l indeplinesti, priveste-ti cheltuielile si localizeaza zonele in care poti taia din ele. Tine seama in fiecare luna de cantitatea de bani economisita si depoziteaza-i intr-un cont special pentru marea ta realizare. Te poti de asemenea si forta sa economisesti bani prin stabilirea unei limite lunare a cheltuielilor si apoi monitorizarea acestora pentru a atinge sau a fi sub limita impusa. Acesta este un exercitiu grozav pentru oricine vrea sa reduca consistent totalul pierderilor si iti poate deschide ochii la cat cheltuiesti cu adevarat.

Uneltele necesare:

- Calculator
- Creion
- Hartie.

Etichete: buget, buget personal, , bani

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cheltuielile spontane, impulsive, inutile sunt cele care fac cel mai rau bugetului, de obicei. Pentru a evita...
Gestionarea banilor este dificila pentru oricine. Iar cand bugetul este restrans, poate parea aproape imposibil. Totusi, exista...
Chiar si un venit modest poate fi gestionat in asa fel inca sa economisiti bani. Iata cateva...