Cum sa faci economii:
Economiseste in etape. Aceasta metoda se intinde pe parcursul unui an(52 saptamani). Algoritmul e simplu: pune in fiecare saptamana deoparte o suma putin mai mare. Incepi, sa zicem, in prima saptamana a anului cu 5 lei. A doua saptamana, regula spune sa pui 10 lei. A treia saptamana, 15 lei si tot asa, pana in ultima saptamana a anului, cand ar trebui sa pui deoparte 260 lei. Daca respecti metoda, vei ajunge la o economie anuala de 6890 lei! Nu e rau deloc, asa-i? Daca ti se pare dificil sa actionezi in fiecare saptamana, aplica metoda lunar.
Cumpara si economiseste. Aceasta metoda destul de simpla te va ajuta nu doar sa economisesti, ci si sa iti urmaresti cheltuielile. Ideea este sa pui deoparte un procent din fiecare achizitie pe care o faci. De exemplu, pune deoparte 10% din pretul unor pantofi sport care te-au costat 200 lei. Economia inseamna 20 lei. Mentine procentul indiferent de cheltuieli. Daca , sa zicem, ai un buget lunar de 3000 lei, economiile anuale ar trebui sa atinga suma de 3600 lei( 300 lei, adica 10% din bugetul annual inmultit cu numarul de luni ale unui an). Daca nu poti sa tii cont de fiecare cheltuiala in parte, rezuma-te la a stabili procentul de economie pentru achizitiile cele mai scumpe!
Transforma obiceiurile gresite in economii. Ai frecvent intarzieri la birou? Nu ajungi la timp la sala pentru a face exercitiile obisnuite? Daca da, stabileste o amenda minima pentru fiecare obicei gresit din viata ta. Sa zicem ca te amendezi cu 10 lei pentru fiecare intarziere la job. Daca o faci de 20 ori pe an(ceea ce nu e recomandat), vor aparea in buget 200 lei facuti usor.
Citeste si: Cum sa faci economii. Metode de succes din Germania