Cum sa faci otet de mere

Cum sa faci otet de mere

Otetul de mere este un ingredient nelipsit din casele gospodinelor, mai ales cand acestea pregatesc conserve pentru iarna, marinade sau salate. De obicei, preferam otetul din comert, fiind varianta mai comoda. Mai sanatos, insa, ar fi sa prepari un otet de mere chiar in bucataria ta. Iata o reteta pe care cu siguranta o vei incerca.

Otet de mere. Ingrediente:

- 2 kg de mere curatate(alege soiul);

- 2 litri de apa calda;

- 400 grame + 280 grame de miere/zahar;

- 80 grame de paine uscata de secara, 40 grame de drojdie proaspata/10 grame de drojdie uscata (optional. Grabeste procesul de fermentare).

Otet de mere. Mod de preparare:

- da apa in clocot apoi las-o sa se raceasca putin;

- spala merele si curata partile stricate, in caz ca exista;

- cantareste merele;

- marunteste merele cu tot cu coaja si cotoare. Poti face asta prin masina de tocat, blender, robot de bucatarie sau chiar prin razatoare.

- dizolva 400 grame de miere in apa calda;

- toarna solutia obtinuta peste merele maruntite.

- adauga painea uscata de secara, drojdia proaspata maruntita/drojdia uscata in solutie. Asta doar daca vrei sa grabesti procesul de fermentare;

- amesteca bine;

- acopera vasul cu tifon impaturit in 4 straturi si fixeaza-l cu un elastic pentru bani;

- lasa merele la fermentat pentru 10 zile la o temperatura cuprinsa intre 20 si 30 grade Celsius;

- in timpul fermentarii, amesteca merele de 2 ori pe zi;

- dupa fermentare, strecoara solutia obtinuta printr-o strecuratoare tapetata cu 2 straturi de tifon;

- stoarce bine merele apoi arunca-le;

- cantareste lichidul. Ar trebui sa ai cam 2,5 litri;

- aduaga mierea ramasa in lichid (cate 100 grame de miere la fiecare litru de lichid).;

- amesteca bine;

- toarna solutia intr-un borcan incapator;

- acopera borcanul cu panza, fixand-o cu un elastic pentru bani;

- lasa solutia sa fermenteze la temperatura indicata si mai sus pentru inca 50-60 zile;

- nu muta borcanul in aceasta perioaoda;

- in urma reactiilor chimice, va rezultat acidul acestic. Solutia se va clarifica, iar pe fund se va forma un sediment;

- strecoara otetul rezultat prin 8 straturi de tifon;

- toarna otetul in sticle)de preferat inchise la culaore) si inchide-le ermetic cu capace;

- pastreaza otetul intr-un loc racoros(4-20 grade) si intunecos(beci, pivnita);

- la 2-3 luni distanta, probabil vei vedea niste franjuri portocalii in otet. Nu s-0a stricat nimic! E doar sedimentul final, deloc periculos pentru sanatate;

Citeste si: Cum se prepara otetul de orez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prajitura cu mere este foarte populara in bucataria romaneasca. Exista o multime de retete in aceasta zona...
Vrei sa prepari ceva dulce, dar nu ai nicio idee? Iti prezentam o reteta rapida si care...
Azi, iti prezentam o reteta excelenta de sos picant pentru iarna. Are la baza binecunoscutele rosii. Se...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare