Principalul factor de risc este fumatul, insa acest tip de cancer mai poate fi cauzat si de fumatul pasiv sau de inhalarea unor gaze toxice, pe termen lung.
In majoritatea cazurilor, simptomele nu sunt vizibile, decat atunci cand boala se afla deja intr-un stadiu foarte avansat. Iata 10 simptome ale cancerului la plamani ce nu trebuie ignorate:
1. Tusea cronica, insotita sau nu de mucus, cu o durata peste 3 saptamani este un semn timpuriu de cancer la plamani si poate fi insotita de de dureri in piept, in umar sau in brate. Daca prezentati acest simptom, mergeti de urgenta la un consult medical.
2. Tusea cu eliminare de sange, intr-o cantitate mai mica sau mai mare poate indica prezenta cancerului la plamani, mai ales in cazul fumatorilor si poate fi insotita de dureri in piept, pierderea suflului, febra sau alte simptome similare. Acest simptom mai este specific anumitor infectii, tuberculozei, bronsitei, pneumoniei si anumitor afectiuni cardiace. Este indicat sa mergeti al un consult medical, daca va confruntati cu asa ceva.
3. Suieratul cailor respiratorii este cauzat de obstructionarea, blocarea sau inflamarea acestora si apare in momentul expirarii aerului. Cele mai comune cauze ale acestui simptom sunt astmul si alergiile, insa poate fi, de asemenea, un semn al cancerului la plamani, asadar este indicat sa mergeti la un consult medical, pentru a afla cauza exacta.
4. Imposibilitatea de a respira normal este un alt simptom al cancerului la plamani, in stare avansata, insa poate indica si o anemie, infectii respiratorii, bronsita cronica si infundarea arterelor. Daca experimentati aceasta stare, atunci cand faceti o munca usoara este indicat sa mergeti de urgenta la doctor.
5. Durerile in piept si de oase pot fi semne ale cancerului la plamani. Durerea in piept, care creste in intensitate atunci cand tusiti, radeti sau respirati adanc este un simptom al acestui tip de cancer. In stadiu avansat, durerea se poate extinde la oase si pot aparea dureri la nivelul spatelui, a bratelor, a gatului si in alte parti ale corpului. Daca aceste dureri inexplicabile persista mai mult de 4 saptamani este obligatoriu sa mergeti la un consult medical.
6. Infectiile frecvente la nivelul pieptului, cum ar fi bronsita sau pneumonia, care nu pot fi tratate, pot fi un semn al cancerului la plamani, fiind cauzate de blocarea cailor respiratorii de catre o tumoare. Daca suferiti de aceste afectiuni si nu pot fi tratate cu antibiotice, mergeti la un control medical, pentru a afla cauza exacta.
7. Incapacitatea de a inghiti normal mancare solida sau lichida, timp de cateva saptamani si inrautatirea acestei stari poate fi un simptom al cancerului de gat, de stomac sau la plamani. In acest ultim caz, pot exista si alte simptome insotitoare, cum ar fi inecarea si tusea in timp ce mancati. Daca va confruntati cu aceste stari este indicat sa mergeti la un control medical.
8. Vocea ragusita poate fi semnul unei laringite, a unui reflux gastroesofagian, a unei alergii sau poate fi cauzata de tusea persistenta sau de inhalarea unor iritanti ai aparatului respirator, dar si unul dintre simptomele cancerului la plamani, fiind cauzat de iritarea si inflamarea corzilor vocale, factori ce duc la schimbarea vocii. Daca simtiti o raguseala mai lunga de 2-3 saptamani, fara vreun motiv anume este indicat sa mergeti la un consult medical.
9. Pierderile inexplicabile in greutate sunt un semn al cancerului in general. 6 din 10 persoane care sufera de cancer la plamani, scad brusc in greutate, deoarece celulele incep sa consume energia depozitata in corp, pentru a lupta impotriva bolii. Daca experimentati asa ceva, mergeti de urgenta la un control medical.
10. Exfolierea unghiilor duce la inmuierea unghiilor de la maini si picioare, la schimbarea unghiului dintre cuticule si unghii si chiar la incovoierea acestora. Cauza principala a acestui simptom este reducerea cantitatii de oxigen din sange, datorita unei probleme de inima sau la plamani. 3 din 10 persoane bolnave de cancer la plamani se confrunta cu acest semn, asadar este indicat sa mergeti, de urgenta, la un consult medical, daca experimentati acest simptom.