Aceasta boala mai poate afecta gatul, ochii, gura si anusul, in cazul ambelor sexe. Simptomele pot aparea in 2-5 zile de la infectare, pana la cel tarziu 30 de zile dupa contactarea bolii.
Iata care sunt simptomele gonoreei:
- Senzatie de usturime in timpul urinarii.
- In cazul barbatilor – scurgeri de culoare alba, verde sau galbena din penis sau inflamare si durere la nivelul testiculelor.
- Simptomele prezente la femei includ: scurgeri abundente din vagin sau sangerari intre menstruatii, precum si scurgeri, usturimi, sangerari, mancarimi la nivelul anusului si crampe abdominale dureroase.
- Atentie! Multe femei nu prezinta simptome specifice ale gonoreei, asadar este indicat sa-si faca analize, daca banuiesc ca au contactat aceasta boala.
Sfaturi:
Lasata netratata gonoreea poate cauza probleme serioase si permanente de sanatate, atata in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Daca banuiti ca ati contactat aceasta boala este indicat:
Sa cereti tratament medical imediat.
Sa nu intretineti relatii sexuale.
Sa va sfatuiti toti partenerii sexuali recenti sa isi faca analize in acest sens.
Sa asteptati pana la sfarsitul tratamentului si pana cand medicul va da acceptul pentru a intretine relatii sexuale.
Gonoreea poate fi prevenita cu ajutorul urmatoarelor masuri de precautie:
- Folosirea prezervativului in timpul actului sexual normal, oral sau anal.
- Analize periodice.
- Abstinenta.
Atentie!
Netratarea gonoreei poate duce la probleme de sanatate grave, precum dureri cronice si infertilitate, atat la femei, cat si la barbati, putandu-se extinde in sange si in articulatii, ducand la deces.
Persoanele infectate cu gonoree sunt predispuse contactarii virusului HIV. Totodata pacientii bolnavi de gonoree si HIV pot transmite foarte usor aceste boli altor persoane.