6 boli greu de diagnosticat:
Boala Lyme este provocata de muscatura unei capuse infectate. Imediat dupa muscatura, pe piele ar trebui sa apara o eruptie specifica. Din nefericire, nu se intampla intotdeauna. Daca ai fost muscat de o capusa, mergi la medic! Mai ales, daca in cateva zeci de minute apar simptome precum febra, oboseala si dureri musculare. Spune-i medicului ce ai patit! Altfel, s-ar putea sa confunde simptomele cu cele ale unei gripe. Iar un tratament antigripal nu invinge boala Lyme. Aceasta poate deveni destul de repede cronica, devenind foarte dificil de vindecat!
Hipotiroidism. In general, afectiunile glandei sunt greu de identificat. Si asta pentru ca apar simptome destul de vagi precum: constipatie, piele uscata, crestere in greutate si subtierea parului . Mai mult, I anumite situatii, studiul hormonilor nu ajuta: exista cazuri in care hipotiroidismul se dezvolta pe fondul unor indicatori complet normali ai hormonilor tiroidieni.
Hemocromatoza este o tulburare a metaboilismului fierului, carcterizata prin depunderea de pigment feric in diferite organe. Mai pe intelesul tuturor, organismul produce fier in exces. Primele simptome apar, de obicei, dupa varsta de 50 ani,. Boala pioate fi si asimptomatica! Netrata, aceasta afectiune poate provoca insuficienta cardiaca si hepatica, dar si diabet. Daca in familia ta a/au existat caz/cazuri de hemocromatoza, fa sisitematic teste de masurare a nivelului de fier din sange!
Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala. Ea afecteaza atat femeile cat si barbatii. Din pacate, este asimptomatica. Pentru a o identifica la timp, ar fi bine sa fci teste pentru boli sexuale macar o data pe an. Netratata, chlamydia poate provoca infertilitate, infectii ale prostatei si testiculelor, boala inflamatorie pelvina si chiar artrita reactiva.
Hepatita C se poate croniciza fara sa ofere mari semne. Cand simptomele apar, deja situatia devine complicata. Pentru a te linisti, doneaza sistematic markeri de hepatita si verificai starea organelor abdominale.
Apnee de somn. Apneea inseamna oprirea voluntara sau involuntara a respiratiei. In somn, e clar ca aceasta stopare nu e constienta. De obicei, bolnavii au episoade in care respiratia se opreste 10-15 secunde! Simptomul clasic este sforaitul, care nu este inttodeauna bagat in seama de medicul specialist. Apnnea de somn netratata creste riscul bolilor de inima.
Citeste si: Cum stai cu imunitatea? Grupa sanguina iti ofera raspunsul