Cum se face un consult de prostata

Cum se face un consult de prostata

Examenul rectal este una dintre metodele prin  care medicii verifica prostata, pentru a descoperi posibilele anomalii ce indica prezenta cancerului de prostata, prostata marita sau prostatita.

Specialistii nu recomanda pacientilor sa-si faca singuri un astfel de control, deoarece acest procedeu necesita o buna pregatire.

Iata ce trebuie sa faceti daca doriti sa va faceti singuri un consult de prostata:

Adoptati o pozitie corespunzatoare. Intindeti-va pe o parte, cu genunchii ridicati sau aplecati-va inainte, flexand soldul, pentru a avea un acces mai usor la rect si prostata.

Verificati zona rectala, cu ajutorul unei oglinzi sau rugati-va partenera sa o examineze, pentru a vedea daca aceasta nu prezinta chisturi, negi sau hemoroizi.

Puneti-va o manusa sterila din latex. Spalati-va pe maini inainte de a atinge manusa in exterior. Veti folosi doar degetul aratator pentru control, insa trebuie neaparat sa purtati manusi sterile.

Lubrifiati manusa, cu vaselina sau cu lubrifiant, pentru a permite penetrarea mai usoara a rectului. Aplicati o cantitate suficienta de lubrifiant pe degetul aratator.

Examinati peretii rectului. Introduceti degetul aratator in rect si folositi miscari circulare, pentru a simti eventualele umflaturi ce pot indica cancer, tumori sau chisturi pe peretii rectului. Daca nu exista anomalii, peretii trebuie sa fie fini si sa aiba forma constanta.  

Examinati peretele rectului dinspre buric. Prostata se afla deasupra sau in fata acestei pozitii a peretelui rectal. Lucrurile anormale ce pot fi prezente aici sunt zone tari, umflate, aspre, marite si/sau dureroase.

Scoateti degetul. Acest examen trebuie sa dureze aproximativ 10 secunde, asadar nu prelungiti prea mult timpul, deoarece veti mari disconfortul. Dati-va jos manusa si spalati-va bine pe maini.

Contactati-va medicul de familie, daca descoperiti vreo anomalie in timpul examenului rectal.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prostata este un organ de marimea unei nuci, localizat sub vezica urinara, care poate fi afectata de...
Fokusin este folosit în tratarea dificultatilor asociate cu marirea benigna a prostatei, cum ar fi: dificultati de...
Citeste prospectul medicamentului Finasteride Teva 5 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum...