Care sunt diferentele dintre autism si ADHD

Care sunt diferentele dintre autism si ADHD

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18 – 24 de luni a copilului, care se caracterizeaza printr-o capacitate scazuta de comunicare si interactiune, relationare si integrare sociala si prin comportamente stereotipe si repetitive.

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare psihiatrica, de neuro-dezvoltare, care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni.

Exista o serie de asemenari intre cele doua tulburari, dupa cum urmeaza:
o Stari de neastampar;
o Dificultati de concentrare;
o Dificultati in initierea sarcinilor de lucru;
o Creativitate;
o Emotii puternice si incapacitatea de autocontrol;
o Dezechilibru si coordonare slaba a corpului;
o Evitarea contactului vizual;
o Dificultati de natura sociala;
o Anxietate/depresie;
o Probleme de natura senzoriala;
o Intelect cu dificultati de exprimare in mod conventional (cum ar fi la scoala).

Iata ce puteti face pentru a stabili daca o persoana sufera de autism sau de ADHD:

Analizati cu precizie cat de atenta este persoana respectiva. Atat autistii cat si persoanele care au ADHD se pot concentra la maxim, timp indelungat, mai ales daca sunt pasionati de un anumit subiect. Cu toate acestea, perssoanele care sufera de ADHD au probleme de concentrare, in general.

Urmariti eventualele intarzieri de dezvoltare. Autistii prezinta astfel de intarzieri in mai multe domenii (ingrijirea de sine, comunicare, etc), iar pesoanele care sufera de ADHD sunt normale din acest punct de vedere.

Analizati abilitatile de comunicare. Persoanele care sufera de autism si ADHD intampina probleme de comunicare, acest aspect fiind mai pronuntat, insa, in cazul autistilor. Probleme de comunicare pot include:
o Dificultati in intelegerea limbajului non-verbal ( gesturi, mimica, etc);
o Voce neobisnuita ( mono-tonica, etc)
o Dificultati in exprimarea propriilor ganduri si sentimente;
o Dificultati in a intelege gandurile si sentimentele celor din jur;
o Lipsa totata sau partiala a comunicarii in situatii stresante.

Urmariti o obsesie legata de rutina. Autistii sunt obsedati de pastrarea unei rutine, deoarece le place sa se asigure ca au facut anumite lucruri si deoarece acest fapt ii face sa se simta bine si in siguranta si se supara foarte tare daca li se schimba rutina. In schimb, persoanele care sufera de ADHD se simt comfortabil intr-o anumita rutina, insa nu sunt obsedati de acest lucru si uneori necesita ajutor pentru a adera la o rutina.

Luati in calcul procesarea auditiva. Autistii proceseaza incet cuvintele rostite de altii si le este foarte greu sa si le aminteasca. Procesarea auditiva in cazul acestora poate include:
o Intarziere in intelegerea cuvintelor.
o Necesitatea de subtitrare pentru a intelege filmele si emisiunile TV.
o Dificultati in intelegerea interlocutorilor aflati la distanta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru un adult cu ADHD, mentinerea unui ritm lent si constant este o adevarata provocare. In mintea...
Indicatii: Deficit de atentie / tulburari hiperreactive (ADHD) dupa clasificarea DSM-IV-TR. Contraindicatii: Hipersensibilitate la atomoxetine sau la...
Citeste prospectul medicamentului Concerta, comprimate filmate cu eliberare prelungita si afla pentru ce este indicat si cum...