Cum sa combati ADHD-ul. Incetinirea creierului, esentiala

Cum sa combati ADHD-ul. Incetinirea creierului, esentiala

Pentru un adult cu ADHD, mentinerea unui ritm lent si constant este o adevarata provocare. In mintea unei persoane care sufera de o anumita forma de ADHD, exista o multime de lucruri ce trebuie facute, dar putin timp la dispozitie! Acest fenomen impovareaza creierul si poate duce la epuizare. Asadar, trebuie sa incerci sa incetinesti efectiv creierul si sa faci lucrurile rand pe rand. Iata un ghid care, cu siguranta, te poate ajuta atat daca esti suferind de AHDH, cat si daca ai grija de o persoana care sufera de aceasta afectiune.

INCETINIREA INSTANTANEE A CREIERULUI:

1. Pune stop. Cand simti ca totul se accelereaza, opreste tot ceea ce faci. Lasa gadgeturile si orice alt aparat electronic deoparte. Daca este necesar, mergi intr-o alta camera sau intr-un loc linistit din apropiere. Respira adanc si lent . Inchide ochii. Intinde gatul, spatele, bratele si picioarele. Incearca sa te relaxezi.

2. Razi. Rasul ridica starea de spirit, scade stresul si creste nivelul de concentrare. Asadar, ia-ti un scurt moment pentru a citi, viziona sau asculta ceva plin de umor.

3. Fa un plan. Gandeste-te la ce anume trebuie sa faci. Planificarea te va ajuta sa elimini o parte din dezordinea mentala si sa te concentrezi pe ce este esential in acel moment. Actiunea de a scrie un plan, de exemplu, poate elibera energia de care ai nevoie pentru a-ti calma mintea. Imparte sarcinile importante si coplesitoare in mai multi pasi, mici si usor de gestionat. Introdu pauze scurte intre ei.

4. Consuma bautura cu cofeina. Desi este un excitant, cofeina reduce fluxul de sange catre creier, ceea ce va ajuta la incetinirea acestuia. Bea o ceasca de cafea/ciocolata calda. Te va ajuta sa te concentrezi. Nu face exces de cofeina. Mai mult de 4 cesti de cafea creeaza efecte negative pentru orice om!

5. Limiteaza distragerile. Pe cat posibil, elimina orice activitate care te poate distrage. Concentreaza-te pe sarcina specifica si lasa altceva deoparte. Un loc mai retras e o idee foarte buna.

6. Ia sarcinile pe rand. Odata ce ai inceput o sarcina, termin-o. Apoi, poti incepe alta! Multitasking-ul poate parea o idee buna, dar iti va obliga creierul sa se concentreze pe mai multe lucruri deodata, ceea ce il va suprasolicita rapid!

TRATAMENTE:

1. Consulta un medic specialist. Mergi la medicul de familie, in prima instanta. Acesta te va trimite la un specialist psihiatru. Exista tipuri diferite de tratament, inclusiv medicamente, terapie si tratamente alternative. Multe persoane care sufera de ADHD combina tratamentele. Medicul specialist va decide ce e mai potrivit pentru tine!

2. Tratament medicamentos. Acesta reprezinta una dintre cele mai comune si populare forme de tratament pentru ADHD la adulti. S-a dovedit ca medicamentele stimulatoare sunt eficiente pentru tratarea multor simptome ale ADHD. Alte medicamente, inclusiv unele antidepresive, s-au dovedit a fi, de asemenea, de succes.

3. Fa terapie. Aceste forme de tratament sunt adesea folosite impreuna cu tratamentul medicamentos. Unele dintre cele mai utilizate terapii pentru ADHD sunt terapia cognitiv-comportamentala (CBT) si terapia de familie. CBT foloseste metode specifice pentru a-ti schimba gandirea, astfel incat sa te poti calma si sa te controlezi atat mental cat si emotional. La randul sau, terapia de familie poate ajuta prin abordarea unora dintre problemele interpersonale pe care le poate cauza ADHD. Sunt adesea introduse tehnici de rezolvare a problemelor si comunicare eficienta.

4. Fii deschis/a la tratamente alternative. Exista o serie de tratamente alternative care au functionat la multe persoane cu ADHD. Doua tratamente alternative populare sunt dietele de eliminare si meditatia. Unele cercetari au indicat ca eliminarea alimentelor bogate in zaharuri procesate sau care contin coloranti si alte substante chimice poate atenua unele simptome ale ADHD. Meditatia pentru sanatate mintala( Mindfulness) este un proces prin intermediul caruia te concentrezi pe a fi prezent aici si acum. Aceasta a demonstrat, de asemenea, un oarecare succes in cercetarile recente.

Citeste si: Care sunt diferentele dintre autism si ADHD

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta fie la nastere, fie...
Indicatii: Deficit de atentie / tulburari hiperreactive (ADHD) dupa clasificarea DSM-IV-TR. Contraindicatii: Hipersensibilitate la atomoxetine sau la...
Autismul este o tulburare de dezvoltare ce se manifesta prin ruperea contactului cu realitatea exterioara si prin...