Studiu coronavirus. Pasi:
Simularea. Specialistii au incercat sa imite virusul depus de la o persoana infectata pe suprafetele de zi cu zi intr-un gospodarie sau intr-un spital, prin tuse sau prin atingerea obiectelor. Acestia au folosit un dispozitiv pentru a elibera un aerosol care a dublat picaturile microscopice create prin tuse sau prin stranut.
Analiza. Apoi, s-a investigat cat timp SARS-CoV-2 a ramas activ pe aceste suprafete. Testele arata ca, atunci cand virusul este transportat de picaturile eliberate prin tuse/stranut, acesta ramane in viata si este capabil sa infecteze oameni pentru cel putin trei ore!
Cum rezista coronavirusul pe diverse suprafete? Pe plastic si otel inoxidabil, virusul poate fi detectat chiar si dupa trei zile. Pe carton, virusul nu a mai fost viabil dupa 24 ore. La cupru, a fost nevoie de 4 ore pentru ca virusul sa fie inactiv.
Cum moare coronavirusul? In ceea ce priveste timpul de injumatatire, echipa de cercetare a constatat ca este nevoie de aproximativ 66 minute pentru ca jumatate din particulele de virus sa-si piarda functia, daca se afla intr-o picatura de aerosoli. Apoi, timpii se schimba! Dupa alte 66 minute, trei sferturi din particulele de virus vor fi inactivate, dar 25% vor fi in continuare viabile. Cantitatea de virus activ la sfarsitul celei de-a treia ore va fi scazuta pana la 12,5%! Pe otel inoxidabil, dureaza 5 ore si 38 minute pentru ca jumatate dintre particule sa devina inactiva. Pe plastic, timpul de injumatatire este de 6 ore si 49 minute, iar pe carton, de 3 ore si 30 minute. Cel mai scurt timp de supravietuire a fost pe cupru, unde jumatate din virus s-a inactivat in 46 minute.
Cercetatorii recunosc ca exista, inca, multa variabilitate in ceea ce priveste rezultatele, motiv pentru care recomanda prudenta.
Comparatie. In cadrul aceluaisi experiment, cercetatorii au comparat stabilitatea SARS-CoV-2 cu cea a SARS-CoV-1, in aceleasi circumstante experimentale. S-au gasit rezultate similare! Acest lucru indica faptul ca diferentele in ceea ce priveste caracteristicile epidemiologice ale acestor virusuri apar, probabil, din alti factori. Sunt incluse, aici, incarcaturile virale mari(viremie) in tractul respirator superior si potentialul ,in cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus, de a varsa si de a transmite virusul, chiar daca sunt asimptomatice.
Citeste si: Coronavirus. Te ajuta sau nu consumul de vitamina C?