Cum sa actionezi in caz de stop cardiac

Cum sa actionezi in caz de stop cardiac

Stopul cardiac/cardio-respirator reprezinta principala cauza de deces in randul adultilor cu varsta peste 40 ani in mai multe tari europene, dar si in SUA. In fiecare an, din cauza incetarii spontane a activitatii cardiace, mor foarte multi oameni. Cam la fel de multi precum cei care decedeaza din alte cauze precum:  Alzheimer, diferite forme de cancer(san, col uterin,colorectal, de prostata), diabet, HIV, incendii de locuinte si accidente de masina. Totusi, datorita resuscitarii cardiopulmonare si a utilizarii defibrilatorului extern automat/cardiac(AED), ratele de supravietuire cresc pana la 38%!

Asadar, e esential sa stii sa actionezi in cazul in care o persoana din preajma sufera un stop cardiac. Iata ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie nedorita:

Detectarea stopului cardio-respirator:

1. Prabusire brusca/lesin. O persoana care tocmai a suferit un stop cardiac isi va pierde cunostinta si va pica secerata la pamant! Daca observi, asadar, pe cineva din preama ca pica brusc/lesina, mergi imediat la persoana respectiva!

2. Verifica pulsul. O persoana intrata in stop cardiac va ramane fara puls! Verifica rapid pulsul radial sau carotidian al persoanei respective. Pulsul radial este situat pe incheietura mainii, chiar sub baza degetului mare/palmei. Tine apasar cu doua degete(aratator si mijlociu) in aceasta zona. Daca nu simti nicio zvacnire, inseamna ca pulsul lipseste. Verifica imediat si pulsul carotidian(sub maxilar pe ambele parti ale gatului), folosind aceeasi metoda. 

3. Verifica respiratia. O persoana care a suferit un stop cardiac brusc nu va mai respira. „Priviti, ascultati si simtiti” daca persoana respira sau nu. [4] Urmariti miscarea plamanilor pentru a determina daca persoana primeste oxigen. Retineti ca timpul este critic si fiecare minut in care persoana este fara oxigen creste riscul de leziuni permanente ale creierului. Puneti mainile, cu palmele in jos, pe pieptul persoanei. Apoi, verificati pentru a vedea daca puteti simti sau observa o crestere si o scadere a pieptului care indica respiratia. O metoda alternativa este sa ascultati respiratia prin plasarea urechii aproape de gura persoanei.

4. Verifica daca persoana este constienta. Nici o persoana care a avut stop cardiac nu va fi constienta. Asta inseamna ca, daca ii spui ceva persoanei, ea nu va raspunde si nu va da niciun semn ca te-a auzit. Medicii  sugereaza utilizarea sistemului COWS: 1. Ma auzi? 2. Deschide ochii! 3. Cum te cheama? 4. Strange-ma de mana!(pune-ti usor mana peste palma sa)!

Actiuni imediate care pot salva viata unei persoane intrate in stop cardiac:

1. Transmite altcuiva sa sune la 112 sau suna tu, daca nu se afla nimeni in preajma. Aceasta ar trebui sa  prioritatea. Cineva care a suferit un stop cardiac brusc are nevoie de asistenta medicala imediata si va trebui sa fie dus la spital, pentru a avea sanse de supravietuire.

2. Cauta un AED. Daca esti in zona unu spital, acolo ar trebui sa existe un AED(defibrilator cardiac). Roaga pe cineva sa mearga sa ceara ajutor. O persoana avizata ar trebui sa vina rapid cu defibrilatorul pentru a oferi ajutor persoanei care a suferit stopul cardiac!  Un AED poate analiza ritmul inimii, poate oferi socuri salvatoare! Daca exista un defibrilator public, foloseste-l comnform instructionilor calm, dar prompt!

3. Verifica respiratia si pulsul, din nou. Verifica rapid pulsul si respiratia persoanei inconstiente, din nou. Daca nu, atunci va trebui sa incepi resuscitarea cardiopulmonara! Aceasta permite stimularea manuala a inimii pentru a pompa sange. in acelasi timp, va trebui sa faci respiratie gura la gura!

4. Pozitioneaza victima. Persoana aflata in stop cardio-respirator trebuie sa fie intinsa cu fata in sus. Doar asa poti face cum trebuie resuscitarea cardiopulmonara! Daca banuiesti ca respectiva persoana are rani la cap si/sau gat , nu o misca! Orice miscare poate duce la paralizie sau la alte complicatii grave. Ofera cat mai mult ajutor fara a muta persoana.

5. Stai in pozitie corecta. Inainte de a incepe resuscitarea, aseaza-te in pozitia corecta. Surapune palmele una peste alta, astfel incat sa poti folosi cu putere podul palmei, pentru a apasa pe pieptul victimei! 

6. Fa resuscitarea. Incepe compresiile! Odata ce ai adoptat pozitia corecta, poti incepe apsarile ritmate la nivelul pieptului victimei! impinge puternic si repede. Apasarile ar trebui sa creeze un recul la nivelul pieptului. E nevoie de aproximativ 100 de compresii pe minut.

7. Fa respiratiile gura la gura. Aplica primele doua respiratiii gura la gura! Inclina usor capul victimei spre spate, punand o palma pe frunte si folosind cealalta mana pentru a ridica barbia. Apoi, prindeti nasul persoanei, acopera-i gura cu a ta si sufla puternic, pana cand observi pieptul ridicandu-se. Fa doua astfel de  respiratii. Fiecare respiratie ar trebui sa dureze o secunda. Dupa terminarea a 30 compresii, elibereaza cele doua respiratii si apoi efectueaza inca 30 apasari in zona pieptului. Continua sa repeti ciclul pana cand soseste ajutorul specializat! 

Citeste si:  Cum se aplica resuscitarea cardio-pulmonara unui copil sau adolescent

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Stopul cardiac brusc, adesea confundat cu atacul de cord masiv, poate fi tratat si nu duce intotdeauna...