Filarioza limfatica. Simptome:
1. Limfedemul. Infectia afecteaza sistemul limfatic. Cel mai frecvent simptom este limfedemul - acumularea de lichid si umflarea. Se intampla, de obicei, in zona mainilor si picioarelor. Mai rar, limfedemul se instaleaza in zona sanilor si a organelor genitale. Zona afectata se umfla, iar la apasare ramane o mica adancitura din cauza acumularii de lichid. Daca ai astfel de simptome, mergi imediat la medic! De asemenea, poti incerca sa reduci simptomele prin:
- miscarea membrului afectat/zonei afectate pentru a imbunatati circulatia fluidelor;
- spalarea zona afectate cu apa si sapun zilnic, pentru a evita infectiile cutanate;
- folosirea unei creme antibacteriane/antifungice si dezinfectand corespunzator orice rana. Umflarea scade circulatia la nivelul pielii, astfel creste riscul de infectie;
2. Intarirea si ingrosarea pielii afectate. Cu un sistem limfatic care functioneaza deficitar, corpul va lupta mai greu impotriva infectiilor. Bacteriile pot infecta pielea, in special pielea deteriorata a zonelor cu limfedem. In timp, se ajunge la intarirea si ingrosarea pielii, adica la elefantiazis. Nu poti preveni limfedemul, dar poti incerca sa previi elefantiazul, ingrijind infectiile cutanate. Pastreaza pielea curata si uscata cat mai mult posibil si foloseste sapun antibacterian pe zonele afectate. Spala-te pe maini in mod regulat. Pastreaza toate ranile de pe piele curate si acoperite pana cand se vindeca.
3. Scrot umflat. Barbatii infectati cu acest parazit pot prezenta umflaturi la nivelul scrotului. Acest fenomen se numeste hidrocel si este cauzat de acumularea de lichid. Uneori, hidrocelul se vindeca de la sine dupa cateva luni. Totusi, cu un sistem limfatic care nu mai functioneaza la parametri optimi, este foarte posibil ca afectiunea sa necesite tratament chirurgical.
4. Probleme de respiratie. Sindromul de eozinofilie tropicala pulmonara este o tulburare rara ce poate fi cauzata de filarioza limfatica. Vorbim de o afectiune pulmonara care poate provoca tuse persistenta , dificultati de respiratie si respiratie suieratoare. Daca experimentezi probleme de respiratie, in timp ce te afli in zone cu clima tropicala, fa un test pentru filarioza limfatica! Eozinofilia tropicala pulmonara poate fi diagnosticata prin intermediul unui test de sange. In cazul in care suferi de asa ceva, sangele va prezenta niveluri ridicate de eozinofile, un anumit tip de celule sanguine care se inmultesc atunci cand organismul este expus la alergeni sau paraziti. Bolnavul va avea, de asemenea, niveluri ridicate de imunoglobulina E (IgE) si anticorpi antifilarioza.
5. Factori de risc. Evident, persoanele cele mai expuse sunt cele care traiesc in zone tropicale sau subtropicale. In aceste regiuni, boala este comuna(endemica). Filarioza limfatica este prezenta in peste 73 tari din Asia, Africa, Pacificul de Vest si unele zone tropicale din Caraibe si America de Sud (Haiti, Republica Dominicana, Guyana si Brazilia).Turistii care viziteaza aceste zone pentru perioade scurte prezinta un risc scazut de infectie. Totusi, masurile preventive trebuie luate!
6. Simptomele pot ramane ascunse cativa ani de la momentul infectarii. Cele mai multe persoane infectate cu filarioza limfatica nu vor dezvolta simptome! Doar un numar mic dintre cei infectati pot incepe sa aiba simptome, dar la cativa ani de la momentul infectarii! Nu uita ca exista alte cauze mai frecvente ale aparitiei limfedemului, asa ca este esential sa-i spui medicului daca ai calatorit in zone endemice. Altfel, acesta nu se va gandi ca ai putea suferi de filarioza limfatica!
7. Testul. Parazitul care provoaca filarioza nu poate fi detectat deat la microscop! Asadar, e nevoie de o proba de sange si de aparatura specifica. Acest parazit este, in general, nocturn, adica circula cu preponderenta in sange pe timp de noapte. Asadar, sangele ar trebui sa fie prelevat noaptea.
Filarioza limfatica. Prevenirea:
1. Evita intepaturile de tantari mai ales noaptea. Parazitul care provoaca filarioza limfatica este raspandit prin intermediul intepaturilor de tantar. Un tantar care se hraneste cu sangele unei persoane infectate poate transmite boala unei persaone sanatoase! Practic, este esential sa eviti intepaturile acestor insecte in zonele endemice. Vestea buna, daca o putem numi astfel? E nevoie de intepaturi repetate in timp pentru ca boala sa se instaleze! Asadar, invata sa te protejezei impotriva tantarilor mai ales pe timp de noapte. Pune plase antitantari la intrare si la geamuri. Daca e posibil, dormi intr-o camera cu aer conditionat si ferestre inchise(acolo unde nu ai plase).
2. Planifica-ti activitatile in aer liber pe timp de zi. Tantarii care transmit filarioza limfatica ataca, de obicei, intre amurg si zori. Lesne de inteles ca e sanatos sa iesi in aer liber pe timp de zi.
3. Imbraca-te corespunzator. Pe cat posibil, poartacamasi cu maneca lunga, pantaloni lungi si sosete. Acopera cat mai multa piele, pentru ca tantarii sa aiba cat mai putine zone de atac.
4. Utilizeaza un repelent impotriva tantarilor. Obtineti un repelent natural/chimic pentru tantari sau fa-ti unul acasa. Orice varianta ai alege, nu uita sa folosesti substanta frecvent. Repelentele eficiente contin fie DEET, icaridina/picaridina, fie ulei de de lamaie cu eucalipt. Aplica substanta impotriva tantarilor afara, departe de alimente si la cel putin 20 minute dupa ce ai aplicat protectie solara)in cazul in care folosesti asa ceva). Da cu repelent inclusiv pe zonele cu eruptii cutanate, rani, arsuri sau taieturi.
5. Ia medicamente specifice. Persoanele care sufera de filarioza limfatica pot lua o doza anuala de dietilcarbamazina (DEC) . Acest medicament nu ucide toti parazitii, dar impiedica raspandirea bolii la alte persoane. Medicamentul este, in general, bine tolerat, cu posibile efecte secundare minore precum ameteli, dureri de cap, febra, greata sau dureri musculare. Alte optiuni de tratament sunt ivermectina si albendazolul.
Citeste si: Tantarii inteapa...preferential! Vezi de ce