Cum sa recunosti problemele de ficat. Simptome:
Oboseala cronica greu de explicat. Daca nu esti istovit/a din cauza muncii sustinute, dar simti nevoia sa dormi fara oprire, e semn ca ficatul tau sufera. Functionarea acestui organ nu mai este suficienta, iar toxinele nu mai sunt eliberate din organism.
Lipsa apetitului. Nu ti-e foame niciodata? E foarte posibil ca ficatul sa nu mai dea randament.
In momentul in care alimentele nu sunt digerate corect, dispare pofta de mancare. In timp, se poate sesiza si o pierdere importanta in greutate.
Dureri stomacale. Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente simptome ale problemelor de ficat. Aceste simptome pot aparea si in cazul migrenelor , ametelilor, sarcinii sau intoxicatiei alimentare. Totusi, daca simptomele de mai sus persista o perioada prelungita, inseamna ca ficatul este deteriorat si nu poate elimina toxinele.
Probleme digestive. Ficatul e responsabil cu producerea bilei care, la randul sau, ajuta la digestie. Situatiile de indigestie, sindrom de colon iritabil sau constipatie pot anunta faptul ca ficatul este in suferinta.
Urina modificata. Urina se coloreaza din cauza nivelului crescut de bilirubina. Astfel, un ficat bolnav nu poate elimina excesul de bilirubina, deci rinichii il elimina! Urina devine colorata si atunci cand organismul nu este hidratat suficient. Asadar, daca bei suficienta apa, dar urina e tot galbena sau portocalie, e cazul sa mergi la medic!
Fecale de culoare diferita. Cand bila nu e produsa dificient si scaunul isi schimba culoarea. Fecalele de culoare galben pal sau gri pe o perioada lunga sunt semne ca ficatul nu functioneaza la parametri optimi.
Icterul. Nivelurile ridicate de bilirubina din sange provoaca icter, care da semne la nivelul ochilor, varfurilor degetelor, limbii si pielii. Aceasta boala poate indica, de asemenea, probleme cu vezica biliara sau pancreasul.
Mancarimi la nivelul pielii. Ficatul bolnav poate transmite semnale si la nivelul epidermei. Daca te mananca din senin si des pielea, e cazul sa mergi la un medic specialist!
Durere de abdomen. Cand ficatul a suferit leziuni, se pot instala dureri si crampe abdominale. De asemenea, balonarea excesiva e semn ca ficatul nu functioneaza cum trebuie.
Retentia de apa. Retentia de lichide poate fi un semn al unei probleme renale, a unei boli limfatice, a insuficientei cardiace si a unui dezechilibru hormonal. Uneori, aceasta problema poate fi semn al unui ficat deteriorat.
Sangerari la nivelul intestinelor. In anumite situatii,a ceste snagerari sunt legate de problemele ficatului.
Citeste si: Cum sa recunosti FICATUL GRAS - STEATOZA HEPATICA