Varicela - identificare:
1. Simptome la nivelul pielii. La aproximativ una sau doua zile dupa ce nasul incepe sa curga, este foarte posibil sa apara pete rosii pe piele. Aceste puncte se instaleaza in stadiu incipient pe piept, fata si spate. Provoaca prurit si se pot raspandi rapid pe restul corpului. Aceste pete rosii se vor transforma in umflaturi rosii si apoi in mici vezicule(basicute)). In interiorul veziculelor se afla virusul. In cateva zile, basicutele vor face crusta. De la acel moment, persoana care sufera de varicela nu mai e contagioasa! Atentie la poisbile confuzii! Intepaturile de insecte, raia, alte eruptii cutanate virale, impetigo si sifilisUL pot avea acelasi aspect precum varicela.
2. Simptome asemenatoare racelii. Varicela se poate prezenta la incpejut ca o raceala usoara( nasul curge, stranuti si tusesti). De asemenea, poti face febra( 38 grade). Daca persoana infectata a fost expusa la alta persoana cu varicela, atunci simptomele asemanatoare racelii vor fi primele!
3. Simptome timpurii. E necesar sa recunosti devreme simptomele pentru a-i proteja pe cei din jur! Varicela este foarte contagioasa si periculoasa pentru persoanele cu imunitate scazuta, cum ar fi cele bolnave de diabet, SIDA sau cele care urmeaza sedinte de chimioteapie. De asemenea, bebelusii sunt foarte sensibili la virus, deoarece nu pot fi vaccinati pana la varsta de 12 luni.
Varicela - intelegerea virusului:
1. Transmiterea. Virusul varicelei este raspandit prin aer sau prin contact direct. Acesta este transportat in lichid (adica saliva sau mucus). Atingerea unei rani deschise cauzate de virus sau inspirarea acesteia (cum ar fi sarutul unei persoane cu varicela) vor infecta, de asemenea.
2. Perioada de incubatie. Virusul varicelei nu produce simptome imediat. In general, poate dura intre 10 si 21 zile dupa expunere pana la aparitia simptomelor. Eruptia maculopapulara va continua sa se extinda timp de cateva zile, iar veziculele se vor vindeca in alte cateva zile. Astfel, poti avea eruptii papuloase, vezicule si vezicule deschise care formeaza cruste. Aproximativ 90% dintre contactele apropiate nevaccinate vor dezvolta boala dupa expunere.
3. Nivelul de toleranta conform varstei. Adolescentii si adultii mai in varsta au parte de mai multe complicatii. Desi varicela nu este o boala grava, ea inca provoaca mai multe spitalizari, decese si complicatii la persoanele adolescente si adulte . Eruptia cutanata si veziculele pot aparea in gura, anus si vagin!
4. Concteaza urgent medicul daca persoana cu varicela are urmatoarele simptome:
- febra care dureaza mai mult de 4 zile sau depaseste 38,8 grade;
- orice zona a eruptiei cutanate devine fierbinte, rosie, sensibila sau incepe sa elimine puroi(asta indica prezenta unei infectii bacteriene secundare);
- dificultati de trezire sau confuzie;
- gat intepenit sau dificultati de mers;
- varsaturi frecvente;
- tuse severa;
- respiratie dificila.
Varicela - tratament:
1. Medicamente. Medicamentele folosite pentru a trata varicela nu sunt pentru toata lumea!In multe cazuri, medicii vor prescrie acest tip de medicamnte copiilor doar daca infectia poate cauza pneumonie sau la o alta problema grava. Pentru cele mai bune rezultate, medicamentele antivirale trebuie administrate in primele 24 ore de la aparitia eruptiei cutanate. Daca suferi de alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, afectiuni pulmonare precum astmul, ai fost tratat/a recent cu steroizi sau ai un sistem imunitar compromis, se vor lua in considerare medicamentele antivirale. De asemenea, in anumite cazuri femeile insarcinate pot primi tratament cu antivirale.
2. Nu lua aspirina sau ibuprofen! Copiii, in special bebelusii sub 6 luni, nu trebuie sa ia aceste medicamente! Aspirina a fost asociata cu o afectiune grava numita sindromul Reyes, iar ibuprofenul poate duce la alte infectii secundare. In schimb, administreza-i celui mic acetaminofen (Tylenol) pentru a trata durerile de cap sau alte dureri provocate de varicela.
3. Nu zgaria veziculele si nu indeparta crustele! Pruritul iti va da mari batai de cap, insa trebuie sa te abtii! Scarpinatul iti va provoca o durere si mai mare, iar riscul de a dezvolta infectii bacteriene creste. De asemenea, vor ramane cicatrice mult mai vizibile!
4. Raceste pielea. Pune comprese reci peste vezicule. Fa, de asemenea, bai mai reci. Temperatura scazuta va atenua senzatia de mancarime, dar si pe cea de febra.
5. Foloseste lotiune cu calamina pentru a usura senzatia de mancarime. Fa bai reci, adaugand in apa bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovaz coloidal. De asemenea, aplica lotiune cu calamina pentru a atenua pruritul. Daca mancarimea persista si raman insuportabile, ia medicamente pe baza de prescriptie.
Varicela - prevenire:
1. Vaccinul este considerat sigur si poate fi administrat copiilor. Prima doza se administreaza la varsta de un an si 3 luni, iar cea de-a a doua doza intre 4 si 6 ani. Majoritatea persoanelor care primesc vaccinul impotriva varicelei nu mai au probleme cu virusul. Totusi, un vaccin, ca orice medicament, este capabil sa provoace probleme grave, cum ar fi reactii alergice severe. Riscul ca vaccinul impotriva varicelei sa provoace vatamari grave sau deces este extrem de mic.
2. Expune copilul la varicela cat mai devreme, daca nu-l vaccinezi. Vaccinarea este o alegere personala pentru parinti. Tine cont, totusi, ca cu cat copilul este mai mare cand se imbolnaveste, cu atat se simte mai rau.
3. Fii constient/a de noile forme ale varicelei. Copiii vaccinati pot dezvolta o forma mai usoara a bolii. De obicei, apar pe piele aproximativ 50 pete si vezicule mai putin intense. Astfel, diagnosticul e mai dificil. Din pacate, varicela, indiferent de forma sa, ramane la fel de contagioasa. Adultii sunt expusi riscului de boala mai severa si au o incidenta mai mare a complicatiilor.
Varicela - alte complicatii:
1. Alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema. Copiii cu istoric de probleme la nivelul pielii pot dezvolta mii de vezicule. Acest proces e greu de gestionat si va lasa multe cicatrici. Foloseste, asadar, tratamentele descrise mai sus pentru a reduce pruritul si consulta medicul care va putea prescrie, in functie de situatie, alte medicamente topice si orale pentru a reduce disconfortul si durerea.
2. Infectii bacteriene secundare. Zonele cu vezicule se pot infecta cu diverse bacterii. Vor fi zone fierbinti, mai rosii, sensibile la atingere si pot, de asemenea, sa elimine lichide infectate. Puroiul este mai inchis la culoare si neclar. O astfel de infectie bacteriana trebuie tratata cu antibiotice. Infectiile bacteriene pot afecta si alte tesuturi, oase, articulatii si chiar sangele(septicemie). Simptomele unei infectii mai generalizate la nivelul oaselor, articulatiilor sau fluxului sanguin sunt:
- febra peste 38 grade;
- zona fierbinte si sensibila la atingere (oase, articulatii, tesuturi);
- probleme de respiratie;
- dureri in piept;
- agravarea tusei;
- senzatie generala de rau. In general, copiii infectati cu varicela raman activi( vor sa se joace, rad, glumesc etc). In schimb, copiii cu septicemie(infectie in sange) vor fi apatici, mereu somnorosi, cu febra peste 38, cu ritm cardiac crescut si ritm respirator crescut (mai mult de 20 de respiratii pe minut).
3. Complicatii grave. Desi nu sunt comune, aceste complicatii sunt foarte periculoase si pot duce la moarte. Acestea pot fi:
- deshidratare. Acest fenomen afecteaza mai intai creierul, sangele si rinichii. Semnele deshidratarii includ urinare scazuta sau concentrata, oboseala, slabiciune, ameteala sau ritm cardiac rapid;
- pneumonie cu simptome de tuse severa, respiratie accelerata sau durere in piept;
- probleme de sangerare;
- infectie sau inflamatie a creierului. Copiii vor deveni apatici, adormiti si se vor plange de dureri de cap. Pot fi confuzi sau greu de trezit.
- sindromul socului toxic.
4. Zona zoster la adulti( in special peste 40 de ani), daca ai avut varicela in copilarie. Zona zoster este o eruptie dureroasa, cu vezicule, care apare pe o parte a corpului, a trunchiului sau a fetei. Poate provoca amorteala, fiind cauzatade acelasi virus care provoaca varicela. Virusul ramane latent in organism multi ani. Scoate coltii in momentul in care sistemul imunitar scade. Durerea si amorteala se rezolva adesea in cateva saptamani, dar alte leziuni pe termen lung pot aparea la ochi si organe, daca sunt afectate. Nevralgia postherpetica este o afectiune neurologica dureroasa; e dificil de tratat si fi cauzata de zona zoster.
Citeste si: Cum sa recunosti o infectie de tract urinar