Este cauzata de bacterii care ajung in vezica urinara sau rinichi. Se poate observa in urina. Unii considera ca urina cauzeaza ITU, dar acest lucru nu e adevarat, din moment ce urina nu contine bacterii pana in momentul in care este expusa mediului inconjurator. O infectie la nivelul vezicii urinare este un caz simplu de ITU, cunoscuta ca cistita.
Infectia la rinichi este o afectiune mai serioasa si se numeste pielonefrita. Tratamentul pentru ITU se poate face cu antibiotice si cantitati crescute de fluide pentru a evita perpetuarea infectiei.
Simptomele urmatoare sunt ale ITU, in special ale vezicii urinare:
- Urinezi mai frecvent decat de obicei, iar cand o faci, elimini doar putina urina.
- Simti nevoia sa urinezi noaptea, chiar daca de obicei nu faci asta.
- Simti durere si disconfort, de obicei o senzatie de arsura pe uretra.
- Exista puroi in urina.
- Exista sange in urina.
- Ai febra usoara.
- Urina miroase neobisnuit de urat.
Varstnicii cu ITU pot prezenta si confuzie si cad deseori sau au tulburari de echilibru. Anumiti oameni nu au nici un fel de simptome, ceea ce este si mai periculos, pentru ca ITU lasata netratata pentru o perioada mai lunga de timp se poate la nivelul vezicii sau rinichilor.
Daca ai simptome de ITU dupa ce acesta a fost tratat, atunci ar trebui sa iei in considerare cautarea altor cauze. Poti efectua o ecografie a rinichilor si vezicii urinare. Se poate efectua si o urografie, unde se efectueaza o radiografie dupa ce se injecteaza cu fluid special intravenos, pentru a vedea daca e ceva in neregula cu tractul urinar.
Mai exista si alte leacuri pentru ITU, in afara de medicina si antibiotice. Remediile naturale precum consumul de apa de nuca de cocos sau suc de afine sunt optiuni foarte sanatoase. Ingestia de mai multa apa e de asemenea un sfat, in special dupa luarea vitaminelor si suplimentelor minerale, deoarece aceste pastile pot contribui la dezvoltarea pietrelor la rinichi, daca nu sunt metabolizate corespunzator.
Pentru a evita ITU, incearca sa nu tii urina in tine si mergi la toaleta de cate ori e necesar. E important sa speli zonele genitale des, cu sapun adecvat, in special la femei. Acest lucru ar trebui facut si dupa actul sexual, pentru a preveni cresterea bacteriilor si patrunderea acestora in organism.
Pentru copiii mici e necesara schimbarea scutecelor dupa 4-5 ore, indiferent daca sunt pline sau nu. Spala zona scutecelor bebelusului de indata ce s-a murdarit. La fetite, asigura-te ca stergi aceasta zona din fata catre spate. Infectiile de tract urinar la bebelusi si copii trebuie tratate imediat pentru ca acestia sunt mai sensibili.