Cum sa tratezi tromboza venoasa profunda

Cum sa tratezi tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda (TVP) reprezinta producerea unui tromb (cheag de sange) intr-una dintre venele profunde. In cele mai multe cazuri, tromboza venoasa profunda se instaleaza in venele de la gambe, coapse sau din pelvis si mai rar in alte parti ale corpului. Este o afectiune medicala grava, care poate fi, insa prevenita in mod natural cu ajutorul anumitor suplimente. Nu lua niciodata un supliment fara sa consulti in prealabil medicul specialist!

Cum sa tratezi tromboza venoasa profunda. Suplimente:

1. Nattokinaza este o enzima derivata din boabe de soia fermentate. Aceasta actioneaza direct asupra cheagurilor pentru a le descompune si echilibreaza, in acelasi timp, nivelurile altor substante chimice care provoaca formarea cheagurilor. Nu exista efecte secundare ale acestui supliment. Totusi, consulta medicul inainte de a-l administra, mai ales daca iei si alte medicamente. Doza obisnuita de nattokinaza este de 100 mg de 3 ori pe zi.

2. Lumbrokinaza este o enzima ce functioneaza la fel ca nattokinaza, prin descompunerea cheagurilorde sange formate in vene. Lumbrokinaza poate provoca greata usoara si balonare. Doza normalaeste de 40-80 mg de doua ori pe zi.

3. Uleiurile Omega-3 contin EPA si DHA, care sunt acizi grasi esentiali omega-3. Corpul foloseste acesti acizi in multe scopuri, inclusiv pentru a reduce diverse inflamatii. EPA si DHA impiedica aglomerarea trombocitelor, ceea ce poate reduce coagularea. Ia un supliment de Omega-3 din farmacie sau obtine necesarul din consumul de peste si fructe de mare, cum ar fi sardinele, somonul, macroul, codul, tonul si crustaceele.

4. Uleiul de primula (EPO) contine acid gama-linoleic, un acid gras esential omega-6. Modul in care actioneaza EPO pentru a preveni TVP nu este clar, dar s-a demonstrat ca ajuta la reducerea formarii cheagurilor. Uleiul de primula poate provoca greata usoara si diaree. Urmeaza instructiunile de pe ambalaj. O doza obisnuita este de 300 mg de trei ori pe zi. Nu consuma acest ulei, daca iei medicamente anti-convulsii, pentru tensiune arteriala sau antidepresive. EPO poate interactiona cu unele dintre acestea.

5. Bioflavonoide. Insuficienta venoasa poate provoca TVP, asa ca suplimentele care actioneaza impotriva acestei afectiuni pot fi utile. Bioflavonoidele reduc insuficienta venoasa. Ele sunt componente ale plantelor care dau culoarea fructelor de padure, motiv pentru care fructele de padure sunt surse bune de bioflavonoide. Acesti antioxidanti actioneaza asupra venelor pentru a imbunatati circulatia, pentru a reduce micile sangerari in capilare si pentru a reduce inflamatia si umflarea. Rutina este un tip de bioflavonoid care s-a dovedit a fi eficient impotriva insuficientei venoase. Incearca sa iei 1-2 g pe zi.

6. Enzime digestive. Bromelaina este o enzima derivata din ananas. De asemenea, poti obtine doza de bromelaina din consumul de ananas proaspat. Bromelaina poate creste timpul de protrombina (PT), ceea ce poate ajuta la prevenirea coagularii. Discuta cu medicul despre suplimentarea cu bromelaina. Doza recomandata variaza de la 80 mg la 320 mg de 2-3 ori pe zi.

Cum sa tratezi tromboza venoasa profunda. Alte masuri pentru evitarea TVP:

1. Plimba-te pe jos pentru ca sangele sa nu se acumuleze in picioare. Un motiv comun pentru dezvoltareaA TVP este imobilizarea la pat sau incapacitatea de deplasare. Astfel tromburi in piciore. Poti evita, asadar, aceasta afectiune daca faci miscare regulata zilnic: plimbari scurte si dese, de exemplu.

2. Renunta la fumat, deoarece este un factor de risc pentru dezvoltarea TVP. Fumatul creste riscul de a dezvolta TVP, precum si multe alte afectiuni grave de sanatate. Daca esti fumator, incearca sa renunti, cu sau fara ajutor specializat! Exista medicamente antifumat, de exemplu.

3. Tine tensiunea arteriala sub control. Hipertensiunea arteriala este un alt factor de risc pentru TVP. Verifica, asadar, frecvent tensiunea si urmeaza recomandarile medicului. E nevoie de o dieta cu continut scazut de sare, de exercitii fizice regulate si de medicamente specifice.

4. Ia medicamentele conform instructiunilor. Daca iei medicamente pentru subtierea sangelui, este important sa o faci conform retetei. Anumite combinatii de medicamente sunt periculoase, asa ca intotdeauna cere sfatul medicului!

5. Poarta sosete compresive. Ciorapii compresivi medicinali sunt adesea recomandati persoanele cu risc de a dezvolta TVP. Acestia comprima zona picioarelor si imbunatatesc circulatia.

6. Reducerea factorilor de risc. Exista multi factori de risc pentru TVP. Cei mai populari sunt:

- spitalizare;

- infectie;

- cancer;

- varsta de peste 75 de ani;

- un episod mai lung de 3 zile imobilizare la pat;

- tensiune arteriala crescuta;

- diabet;

- fumatul;

- niveluri ridicate de colesterol;

- factori de risc genetici, cum ar fi deficientele factorului de coagulare;

- perioade lungi de sezut, cum ar fi intr-un avion;

- obezitate;

- o interventie chirurgicala recenta.

Cum sa tratezi tromboza venoasa profunda. Cand trebuie sa soliciti ingrijiri medicale:

1. Consulta medicul inainte de a utiliza suplimente pe baza de plante. Desi suplimentele pe baza de plante sunt in general sigure, ele nu sunt sigure pentru oricine. Acestea pot declansa o reactie alergica, pot interfera cu medicamentele sau pot agrava o afectiune aflata in tratament. Medicul va risipi orice dubiu cu privire la administrarea de suplimente.

2. Daca apar simptome de TVP. Cele mai obisnuite simptome:

- umflarea piciorului sau umflatura in jurul gleznei (daca TVP este in picior);

- umflarea incheieturii mainii sau a degetului (daca TVP este in brat);

- durere, crampe sau pulsatii in gambe sau antebrat;

- roseata;

- sensibilitate.

3 . Teste de diagnostic pentru confirmarea TVP. Aceste simptome pot fi cauzate de alte afectiuni, asa ca medicul va recomanda unele teste, cum ar fi:

- o ecografie pentru a observa cheagul;

- un test de sange pentru a afla daca exista D-dimeri in sange;

- venografie, care este o radiografie a venelor;

- CT sau RMN.

4. Asistenta medicala de urgenta daca ai simptome de embolie pulmonara. In unele cazuri, un cheag de sange TVP poate calatori de la brat sau picior la plamani, provocand o embolie pulmonara. Aceasta este intotdeauna o afectiune medicală de urgenta. Mergi la camera de urgenta imediat ce apar urmatoarele simptome:

- dificultati bruste de respiratie;

- durere in piept sau presiune care se agraveaza atunci cand respiri sau tusesti;

- ameteli sau lesin;

- batai rapide ale inimii;

- tuse cu sange.

Citeste si: Cum sa recunosti un cheag de sange. Sunt 7 zone in care se formeaza

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dislexia este o tulburare de invatare caracterizata prin dificultati in recunoasterea precisa si fluenta a cuvintelor, precum...
Sinuzita sfenoidala este o inflamatie a mucoasei sinusului sfenoidal, situat in partea posterioara a cavitatii nazale, in...